Opt lucruri despre Suceava pe care oamenii destepti nu le stie

1. În primul rând – oamenii trebuie să știe că Suceava nu e populată cu moldoveni, ci sângele mov de moldovean a fost transformat instantaneu, în mod miraculos, în sânge albastru de bucovinean în ziua în care turcii au facut cadou austro-ungarilor austriecilor (later update*) zona Bucovinei. Deci Suceava e în Bucovina, nu în Moldova.

2. Gluma cu Sușiava e înțeleasă doar de restul țării. Sucevenii nu pricep de ce ziceți voi Sușiava în loc de Suceava. Exista un accent local, însa ceva mai slab pronunțat decât în multe județe vecine ale căror nume vor rămane secrete.

3. Suceava nu are doar sate. Exista un oraș de reședință care se numește tot Suceava. Orașul nu are priveliștea pitorească închipuită de voi, cu căruțe trase de boi și turme de oi păscând pe malul muntelui, ci e un oraș mega-civilizat cu Metro, Carrefour, 2 Malluri, 2 McDonald’suri, KFC, gară (nu haltă), universitate, gaze, canalizare, internet, scări rulante, autobuze, H&M (later update*) , parcuri, câini vagabonzi, fabrici, drumuri pietruite și apă care curge din perete.

4. În Suceava nu se merge pe stradă cu opinci. Din contră – mare parte din încălțămintea pe care dați voi sute de lei în malluri e facută la Denis sau Marelbo care produc pentru marii papucari ai lumii.

5. Suceava NU e egal cu Botoșaniul. Confundarea Sucevei cu Botoșaniul este probabil una din cele mai grave lucruri pe care le poate face cineva în viață. Sucevenii nu tolerează astfel de comportamente. Daca aveți în jur suceveni, ar fi bine să știți o regulă nescrisă: dacă folosiți cuvântul „Suceava”, e mandatoriu să puneți punct înainte de a folosi cuvântul „Botoșani”. Nu cereți explicații.

6. Sucevencele NU-s niște alintate puturoase. Deși am auzit acest tragic neadevar de multe ori, sunt obligat să iau apărarea tovarășelor mele de copilărie. În Suceava e obligatoriu ca o fată să știe să facă mâncare. Rar am vazut fată de acolo care să stea cu mâinile încrucișate când se cerea implicare feminina și n-ai să vezi acolo fată care se oprește în fața unei uși închise așteptând să vină cineva să i-o deschidă.

7. În Suceava NU se moare de foame.  Nu, nu sucevenii sunt ăia care cerșesc în Franța, ci sucevenii sunt ăia de construiesc blocuri în Anglia și Italia. E drept că mulți din cei rămași în Suceava reușesc să supraviețuiască cu ajutorul banilor veniți de la căpșuni, însa e la fel de drept că la ora 8 dimineața oamenii merg la lucru, nu la bar. Aici e multă poveste, cunoscută în general de cei de pe acolo.  Dacă vreti să vedeți că nu se moare de foame, mergeți în Marginea, Cajvana, Ipotești, Bosanci, marginile orasului, Rădauți și garantat n-o să vedeți garduri nevopsite sau case cu acoperisul spart.

8.  Sucevenii e proști?! Spuneți asta lui Ovidiu care are bursa la Princeton, lui Mircea care a luat 2 ani la rând naționala la mate sau celor 65% de elevi care au luat BAC-ul într-un an cu media de promovabilitate de 44%. S-a copiat? Întotdeauna am zis că oamenii deștepti sunt ăia care se descurcă, nu ăia care muncesc cel mai greu

Later update: Renunt la a mai raspunde comentariilor care nu merita raspuns. Am crezut ca e evidenta exagerarea INTENTIONATA a unor lucruri, ironia „greselii” din titlu,  tatonarea lipsita de rautate vizavi de scumpii vecini din deal – lucru la care v-ati blocat cei mai multi neintelegand ca era o gluma, iar concluziile trebuiau trase privind in ansamblu lucrurile, nu judecand virgule. Cu toate astea, frustrarile voastre exprimate prin comentarii au confirmat prejudecatile la care ma refeream in articol, deci contrazicandu-mi detaliile, mi-ati confirmat ansamblul. Well done.  Imi cer scuze fata de cititorii si comentatorii pertinenti 🙂


315 responses to “Opt lucruri despre Suceava pe care oamenii destepti nu le stie

 • cegasi

  =)) =)) =)) =))
  Te inteleg foarte bine.
  Si poate asa imi intelegi si mie crizele de nervi pe care le fac atunci cand cineva confunda cartierul Dr. Taberei ( in care locuiesc ) cu cartierul Militari!!!!!!!!!!

 • colaholicu

  Deși, șie vorbeși tu aicișea măi? Vrei să spui că sușievenii nu-s moldovieni? >:)

 • Delia Filip

  M-a sunat cineva sa ma intrebe: ai vazut ce a scris Ionut azi pe blog? Nu, nu apucasem sa vad, dar am ajuns acasa si nici descaltata nu sunt. Citesc insa blogul tau si zambesc vesel de data asta, felicitari bucovineanule! Mi-s mandra de tine!:)

 • Bogdan

  Fain scris articolul. M-a amuzat desi ai dreptate. Cu aproape toate prejudecatile enumerate aici m-am confruntat si eu. Si am ramas si eu masca cand auzeam pe unii din alte zone ale tarii zicand: „susiava” Ma uitam ca la masini straine la ei. Intradevar, oamenii destepti nu stie diferenta dintre Bucovina si Moldova. Eu propun sa lasam lista deschisa Ionut, ce zici?

 • Florin Cazacu

  Suceava face parte din Moldova,cetatea lui Stefan e dovada clara, zona fiind numita si Moldova de sus. Termenul Bucovina a fost reintrodus de austro ungari pentru acelasi motiv pentru care rusii au creat R.Moldova si limba moldoveneasca. Dar mai departe de atat consider ca ai atins foarte bine punctele nevralgice a existentei unui sucevean. Felicitari pentru articol.

  • Cantemir

   Asa este. Sangele apa nu se face. Suceava e parte a Moldovei si chestia cu Bucovina nu e altceva decat o biata imbatare cu apa rece, mai mult, reflecta un complex de inferioritate. Denumirea de Bucovina nu poate fi detasata de faptul istoric al anexarii unei bucati de Moldova de catre Imperiul Habsburgic! Nu degeaba Ciprian Porumbescu si Zaharia Voronca au cautat sa-i schimbe denumirea, alogena dealtfel, din Bukovina in mult mai romanescul Arboroasa.
   In plus, cel mai mare cartier al Sucevei, atat ca populatie cat si ca suprafata (Burdujenii) a apartinut DINTODEAUNA de Moldova si regat! Ba a apartinut o vreme si de judetul Botosani interbelic! Deci chestia cu „Suceava NU e egal cu Botosaniul” nu prea tine dpdv istoric.
   Deci cu ce e populata Suceava?! Raspunsul corect este: BUCOLDOVENI!

   .

   • Bogdan

    Cantemir. Te vad tare istet. 🙂
    Tu stii de cand Burdujeniul e cartier al Sucevei? Stii ce era Burdujeniul inainte de a deveni cartier al resedintei de judet? Stii limitele orasului Suceava din timpul dominatiei austriece? Uite aici: „Actualul cartier Burdujeni a devenit parte a Sucevei, în 1926, prin unirea municipiului cu comuna limitrofă, cu același nume de astăzi.” Preluat de aici http://ro.wikipedia.org/wiki/Burdujeni
    Probabil de unde ai luat si tu informatia cu ”cel mai mare si mai populat cartier”dar se pare ca nu ai citit prea atent. Sangele apa nu se face, e drept. Romanii au toti acelasi sange si totusi exista diferente intre regiuni fiindca au existat influente straine: turci in sud; tatari, polonezi si rusi in Moldova, aceleasi natii au influentat si Bucovina dar diferenta o face influenta austriaca. Influenta de care nu a beneficiat nici Ardealul si nici Banatul pentru ca acolo au dominat mai mult maghiarii. Ai dreptate in celalalt comentariu in legatura cu IQ-ul dar tu nu ai priceput ce e aia exagerare sau te faci ca nu pricepi. Nu cred ca ar vrea vreodata bucovinenii sa uite ca au beneficiat de harul anexarii austriece. Si asa pentru cunoasterea ta: nu e vina bucovinenilor ca au fost anexati de austrieci. Si nicidecum asta nu i-a complexat ci dimpotriva. Austriecii au investit in zona asta si amprenta lor a ramas vizibila pana si astazi pe teritoriul Bucovinei dar cel mai profund in inimile oamenilor. De aceea bucovinenii sunt diferiti de restul romanilor.

   • gianluca vialli

    ai dreptate numai pana la un punct, adica pana la 1774, apoi bucovina s-a individualizat ca regiune istorico-geografica distincta, istoria e in continua evolutie, ca si popoarele, ca si limbile, ca si statele, astfel ca totul se creaza in timp, iar bucovina a inceput a se individualiza de acum circa 2 secole si jumatate…dupa logica ta nu putem vorbi nici de maramures, nici de banat, nici de crisana, nici de oltenia, nici de dobrogea, nici de basarabia…n-ai dreptate, acestea sunt regiuni istorico-geografice care s-au individualizat de-a lunfgul timpului, chiar daca nu au fost neaparat state medievale romanesti propriu-zise…e adevarat, putem vorbi despre o macroregiune moldova, formata din moldova de vest (cea dintre carpati si prut), moldova de est (sau basarabia) (cea dintre prut si nistru) si moldova de nord (sau bucovina), sau despre fiecare din cele trei ca microregiuni…la fel si in cazul tarii romanesti (cu oltenia, muntenia si dobrogea) si a transilvaniei (cu ardealul-regiunea strict intracarpatica, maramures, crisana si banat)…asa ca fiecare are dreptatea lui, dar din perspectiva unui istoric care stie ca totul evolueaza si se afla intr-o continua schimbare, acesta regiuni au propria lor identitate (mai veche sau mai noua, in constructie)…

   • sss

    i-ati un smartphone ca ai nevoie… vai de capusoru’ tau!!!

   • sandu

    jumatate din populatie sunt din Botosani!

  • the Same

   prietene, de ce numim romani si nu nu daci? ca, palaria mea, doar aici a fost Dacia, nu???

  • rzv

   Cum adică „Cetatea lui Ștefan” e dovada clară că Suceava face parte din Moldova? Atunci Opera Maghiară din Cluj e o dovadă vie a faptului că și Clujul face parte din Ungaria? Dacă vrei o dovadă „clară”, de nu cauți mai bine să faci o comparație între costumele populare, obiceiuri…(nu)știi tu, chestiuni care definesc o anumită provincie.
   P.S. Nu-i Cetatea lui Ștefan (vezi când a fost construită), se numește Cetatea de Scaun a Sucevei.

  • Cezar Pesclevei

   Florin Cazacu, și Galațiul e ăn Moldavia, da ăia din galatzi sunt cam ruptzi în fund, ăștia din BUCOWINA, NU!

  • Ovidiu Mafteiu

   banatul face parte din ardeal ?…maramuresul face parte din ardeal ?…ai si tu dreptate …bucovina face parte din moldova …dar …e BUCOVINA

 • Bogdan

  In momentul de fata nu. Dar cred ca mai sunt preconceptii care merita rasturnate…

 • Bogdan

  Bucovina intreaga face parte din Moldova dar cu toate astea e o regiune aparte, Ionut a explicat de ce Suceava face parte din Bucovina. Reintrodus? Cine a mai folosit pana atunci termenul de Bucovina ca sa-l reintroduca austriecii, Florine? Rusii nu au creat nici o republica, au luat-o cu de-a sila. Contextul international a fost nefavorabil la un moment dat si uite asa Basarabia si-a proclamat independenta. Mare ceata e in istoria pe care o cunosti… 😦

 • Fluierash

  Felicitarile mele! Probabil ca voi folosi acest articol pentru a da multora peste nas! 🙂 Sunt mandra ca am originile de acolo!

 • Dominic

  Mi se pare mie sau esti un pic complexat si/sau frustrat?

 • Florin Cazacu

  Sa fii un idiot sa te tii mare cunoscator, dar, termenul Bukovina a existat pentru a descrie mai multe zone si citez „The name Bukovina came into official use in 1775 with the region’s annexation to the Austrian Habsburg possessions, later known as the Austrian Empire, and Austria-Hungary. The name has a Slavic origin and is derived from the word for beech tree; the German equivalent, das Buchenland, mostly used in poetry, means, literally, „beech land”, or, more poetically, „land of beech trees”.” Existand si alte zone numite Bukovina(Bukowina) pe teritoriul poloniei. Cat despre basarabia, ia o lectie de istorie mai Bogdane „http://ro.wikipedia.org/wiki/Republica_Sovietic%C4%83_Socialist%C4%83_Moldoveneasc%C4%83”. Asa ca nu fii un obosit neinformat, pune mana si citeste

  • Adrian

   Tu chiar nu-ti dai seama ca oricine poate scrie pe wikipedia articole? Lasa tu site-ul ala si pune mana pe o carte de istorie tati 🙂

   • alexandru

    bun raspuns

   • fasfafaf

    @Adrian – Bine….poate scrie oricine pe Wiki…Si ce ?? Gata – ai demonstrat ca Bucovina e descrisa eronat pe Wikipedia??Oricine poate modifica….DAR – De-ai sti tu tot ce scrie pe wiki, asa eronat cum zici…Nu cred ca te-ai face de ras la cultura generala. Multa lume nu se oboseste sa se uite macar pe wikipedia inainte de a spune ceva.
    Mai nou – oricine poate scrie carti de istorie !! S-a dovedit ca istorici de elita au gresit sau au mistificat istoria la ordine politice….Deci nu se poate spune ca a citi o carte de istorie garanteaza aflarea adevarului….

  • sss

   vai tati cu tu cu tot cu smartphone esti pamant… poate odata cu aparitia aifone 67 o sa -ti mai imbunatatesti viziunea, etc, mi-e si greu sa-ti dau un rasp :))

 • ionut andrisan

  hai sa nu trecem la jigniri – fiecare are dreptul sa-si arate partea lui de dreptate 🙂

  • Florin Cazacu

   Imi cer scuze, dar atunci cand cineva vorbeste despre mine fara sa ma cunoasca si vorbeste din prisma unor cunostinte generice promovate gresit de „turismul portocaliu(a se citi pdl)” si de oameni plini de sine care draga doamne nu le place sa fie numiti moldoveni pur si simplu imi iau foc. Oamenii ar trebui sa fie siguri ca sentimentele fata de domiciliu nu sunt defapt sentimente fata de o istorie „alternativa”.

   • Bogdan

    Florine ce sa zic… esti din generatia aia noua adica ai tupeu cat incape. Mai mult decat cunostinta chiar. Inainte sa contrazici adu argumente din alte parti nu din wikipedia (care e o enciclopedie libera, adica explicat pe intelesul tau: orice neavenit poate scrie articole acolo). Apoi chiar daca ai dreptate, frumos ar fi sa contrazici cu bun simt. Nu de alta dar poate ca interlocutorul tau are mai multi ani si… mai multe studii. Ca sa ma fac mai bine inteles (ca vad ca intelegi cam greu) Basarabia a fost pamant romanesc, parte a regiunii Moldova regiune care includea Basarabia, Transnistria, intreaga Bucovina si Herta. Republica Moldova exista in forma actuala pentru ca s-a destramat URSS (adica pe atunci cand erai tu mic copil si abia invatai sa ganguresti). Chiar cat aveai pe atunci, 2 ani? Deci, afirmatia ca rusii au creat Republica Moldova e o adevarata duma. Din ce au creat republica sau limba? Macar stii ce inseamna verbul a crea? :)) Bucovina este o parte a Moldovei care a intrat in posesia austriecilor. Uite ce zice wikipedia, sursa de informare pe care o preferi in legatura cu termenul Bucovina: „Pînă în 1774 nu putem vorbi de Bucovina, aceasta fiind înainte o parte din Țara de Sus a Țării Moldovei. Ca realitate istorică și ca nume de teritoriu, Bucovina începe să existe în cuprinsul Imperiului Habsburgic, dăinuind vreme de 144 ani, între 1774 și 1918.
    Odată cu debutul administrării habsburgice, denumirea de Bucovina este adoptată oficial. Totuși, numele nu se impune decât treptat, o vreme continuându-se și utilizarea în paralel a unor denumiri mai vechi: Țara de Sus/Țara Moldovei, Plonina, Cordon/Cordun și Arboroasa. (Acest ultim apelativ este reafirmat de un grup de studenți români de la Cernăuți (Ciprian Porumbescu, Zaharia Voronca, Constantin Morariu), care au înființat societatea cu același nume în 1875.)” Intregul articol il gasesti aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Bucovina. Deci pe bune sunt eu idiot ca alte zone mai purtau numele de Bucovina?! Eu vorbeam de Bucovina noastra. Iar termenul de Bucovina nu a mai existat pentru teritoriul asta pana in 1775, spune clar acolo!
    Permite-mi acum sa-ti clarificun lucru: cunostintele mele de istorie au motivat-o pe profesoara sa ma trimita la olimpiada de istorie. Pe atunci nu exista PDL, copile.
    Cat despre istorie si lectiile tale, va mai curge multa apa pe Siret pana sa stii tu istorie.
    Tu nu numai ca nu ai demonstrat ce ti-ai propus dar ai demonstrat ca nici nu ai citit articolele pe care le-ai postat aici. Si pe deasupra mai si insulti. Eu voi lua in continuare lectii de istorie, dar de la cei capabili sa ma invete. Tu nu mi-ai demonstrat ca ai fi. Cu atat mai mult cu cat iti lipsesc si manierele.

   • Bogdan

    A da, apropo. Uite o harta a Bucovinei de atunci: http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Bukovina_1910.JPG
    Unde e Suceava? :))

   • Andrei-mironescu Mihaela

    Tie ti-ar conveni ca in loc de Florin sa te strige lumea ca pe un vecin al tau ( ex. Ion ) ? Cam asa sta treaba si cu bucovinenii si moldovenii . Daca traiesc toti in acelasi sat nu inseamna ca ii cheama la fel .

 • Oana

  Nu mergem noi in opinci avem 2 malluri, drumuri , canalizare etc. dar Suceava este penultimul loc in topul oraselor care au wc in casa adica peste 80% inca au wc-ul undeva in spatele curtzii , so…

  • Florin Cazacu

   Gresit! sondajul respectiv se referea canalizare raportata la numarul de locuitori, cand cand pui la socoteala ca multe gospodarii au fose rezulta cu totul alte cifre.

  • ionut andrisan

   Cand faci o afirmatie ca asta, fii sigura intai de acuratetea ei. In primul rand – daca te referi la orasul Suceava, atunci e total eronat ce spui. Daca te referi la judet, atunci afirmatia ta nu mai e relevanta. Oricum ar fi, relieful judetului face dificila dezvoltarea sistemelor de canalizare intr-un sat, sau o investitie pentru care oamenii inca nu sunt dispusi sa plateasca. In plus, conceptul de fosa septica e destul de comun, si atunci fundul curtii s-ar putea sa nu fie vizitat de chiar asa multa lume.

  • marioara

   Draga Oana ai mare dreptate dar asta totusi nu are nimic dea face cu istoria si plus de asta e si ECOLOGIC!Credeam ca sint eu mai sensibila cind sint numita moldoveanca desi ma MANDRESC CA SINT BUCOVINEANCA dar, ma bucur nespus sa vad cum pot primi oamenii explicatii mai pe larg sa aibe idee despre diferenta asta nabadaioasa!!!

  • pink64

   sint din campulung moldovenesc.e adevata ca sint familii cu wc ul in curte dar la tara nu in orase inde sint blocuri case private si vile.si toate particulare inclusiv apartamentele.in schimb noi sintem mult mai educati,cu bun simt,in straiantate lucram in schimb bucurestiul e plin de tigani iar mare parte din ei sint in franta si germania la cersit de fapt in strainatate noi romanii sintem vazuti tigani tocmai pentru domnii tigani din bucuresti si alte mari orase ale tarii .nu mai vorbim de femeile din bucurestise vede si la televizor ce calitate……….sorry dar asta e adevarul

  • sss

   din cauza asta numarul de autorizatii de constructii in ultimii 10 ani tot timpul am fost pe locul 2 in Romania, dupa Ilfov, din cauza asta avem cel mai mare numar metri patrati/spatii comerciale pe cap loc. din Dacia noastra etc nici nu stiu de ce ti-as da un rasp la comm tau, ca oricum esti plecata la vopsit parul… :)) vai de capu tau

  • Andrei-mironescu Mihaela

   Macar , in Suceava, 20% au wc-ul in casa , dar la voi nu sunt nici atata. Si nu mai iau in calcul gunoiul putrezit care-l adulmecati zi de zi din fundul curtii .
   Dupa cum se vede si eu pot jigni .. Precizez ca nu sunt din Bucovina , dar ma deranjeaza cand cineva jigneste si isi da cu parerea in necunostinta de cauza . Viziteaza Bucovina si apoi ai dreptul sa-ti dai cu parerea.

  • estimauto

   Oana draga poate confunzi orasul cu judetul……nu de alta dar peste 90 % din populatia Orasului traieste la bloc……iar asta dovedeste ca nu ai calcat in viata ta meleagurile bucovinene……..oricum acest articol il inteleg doar o parte a Sucevenilor ..

 • m88

  Superb!! Faza cu gara (care nu e haltă ci… una dintre cele mai FRUMOASE gări din România!!) este genială!!

 • Cristina Stoica

  Interesanta teorie…dar eu nu inteleg de ce lumea se streseaza cu originile.Pana la urma nu conteaza ce esti oltean,moldovean bucovinean,tot oameni ramanem si tot in acelasi loc ajungem!!!!

  • Flavius

   da, adevarat, toti suntem oameni dar NU ajungem toti in acelasi loc..!

  • Ovidiu

   E simplu, locuiesc de 27 de ani in Bucuresti…, am accent amestecat , jumatate maramuresean, 40 la suta bucurestean si cei zece al suta ramasi rabufnesc cand sunt comparat cu moldovenii !
   Conteaza , deoarece pana acum 10-15 ani spuneam ca sunt moldovean si mi se inchideau multe usi, sau chiar daca gasam o usa deschisa si munceam ca toata lumea, cand se auzea ca sunt ”moldovean”, parca se suceau toti cu 180 de grade 😦
   Mi-as dori sa veniti in tinuturile Bucovinei, sa vedeti diferenta intre noi si moldoveni, de la straiul popular, dansuri diferite, vorbirea diferita pana la obiceiurile de sarbatori si arhitectura caselor.

 • Tudor

  Ok, sunt sucevean, oriunde mă duc sunt mândru să zic că sunt bucovinean. Să zicem că 70% din ce ai zis se adevereşte, dar pentru restu de 30% nu pot decât să-ţi zic: frate baţi câmpii cu graţie.
  În primul rând care e faza cu Suceava – Botoşani, sunt greşeli mult mai grave pe care le poate face cineva în viaţă, spre exemplu să-şi dea cu părerea despre nimic (ok e adevărat că şi eu manifest o antipatie faţă de judeţul vecin, dar nici chiar aşa), există rivalităţi mai mari vezi Timişoara – Arad. Femeia bucovineană e musai să ştie să facă mâncare… neaţa, să fim serioşi.
  ,,E drept că mulți din cei rămași în Suceava reușesc să supraviețuiască cu ajutorul banilor veniți de la căpșuni” – sincer nu cunosc pe nimeni în situaţia asta, şi crede-mă că sunt de o perioadă pe aici.
  ,,Dacă vreti să vedeți că nu se moare de foame, mergeți în Marginea, Cajvana, Ipotești, Bosanci, marginile orasului, Rădauți și garantat n-o să vedeți garduri nevopsite sau case cu acoperisul spart.” – mergi şi pe la marginea satului, nu doar pe DN-ul ce străbate localităţile, s-ar putea să ai parte de surprize.
  ,,elevi care au luat BAC-ul într-un an cu media de promovabilitate de 44%. S-a copiat? Întotdeauna am zis că oamenii deștepti sunt ăia care se descurcă, nu ăia care muncesc cel mai greu.” – mentalitate de român, adevăraţii intelectuali, sunt cei ce muncesc din greu… un motiv care ar terebui să ne diferenţiaze pe noi bucovinenii de restul ţării este mentalitatea austriacă, obţinută după mulţi ani de ocupaţie austro-ungară. dar se pare că se pierde, şmecheria tipic românească fiind mai importantă în zilele noastre.
  Oriunde voi merge, orice voi face, cu oricine mă voi întâlni, ori cum mi se va zice, mereu voi zâmbi şi voi spune da sunt sucevean (suşivean) şi sunt mândru de asta.Nu voi aduce dovezi de ce sunt mai deştept sau mai mare decât ceilalţi, ci doar îl voi invita să viziteze Ţara de fagi:)

 • simona

  si atunci de ce pleaca cu gramada in alte orase ?:)

 • Ionut Florin

  Felicitari pentru frumosul articol! Si eu am origini bucovinene, de pe langa Campulung Moldovenesc, dintr-un sat foarte frumos si ferit de privirile turistilor :).
  In mare parte sunt de acord cu tine, mai putin la fragmentul cu „oras civilizat..avem mall..2 McDonald’s..” – aici tind sa te contrazic..nu acest lucru face ca un oras sa fie civilizat..ci mai de seama oamenii 🙂 ca fara ei saracii nu faci nimic, poti sa ai si 60 de mall-uri ca daca nu sunt oameni tot degeaba…si in ceea ce priveste acest aspect..sucevenii ca si toti bucovinenii sunt niste oameni de nota 10 ! Eu am fost in stare sa plec din Bucuresti si sa vin sa lucrez si sa locuiesc un an acolo.Bine, m-am lecuit si am venit acasa.La capitolul infrastructura sta destul de prost. Posibilitati de dezvoltare aproape nule. Oportunitati pentru cei tineri = 0 deci sa nu ne miram ca majoritatea pleaca de acolo.E plin de ONG-uri si nu mai stiu ce organizatii..da miscare nema, nu se face nimic. Ca nu mai spun…frate a ajuns Radautiul sa aiba un mini cinema si Suceava sta cu spatiul ala din mall gol! Sa fim seriosi.Ca sa nu mai spun, teatru unde e?! Ca sa mergi la un concert- trebuie sa mergi ori la Biserica Catolica..ori la Casa de cultura..ma rog mai trebuiesc multe..dar o sa vina ele 🙂

  Mult succes 😉

 • Marius Gavril

  Vai, acesta trebuie sa fie unul din cele mai bune articole citite in ultima vreme. Foarte bine punctat si foarte bine scris. Felicitari!

 • egug

  Bogdane…esti varza!

 • Alice

  H&M? Am vrea noi!

 • gigiiii

  Confundarea Sucevei cu Botoșaniul este probabil una din cele mai grave lucruri pe care le poate face cineva în viață

  :)) mai bine ai citi o carte.

  • ionut andrisan

   Pentru ca daca as citi o carte as sti sa fac diferenta de nuanta dintre un stil umoristic conturat de anumite exagerari deliberate, combinat cu ceva elemente socio-culturale pentru ca finalul sa fie unul usor digerabil, oarecum educativ si un articol scris cu un ton grav, inconjurat de o malitiozitate contextual-sociala conturata de niste aparente complexe de inferioritate originara care la randul ei ar fi rezultatul unui dezechilibru educational, varianta justificativa raspunsului tau. Ma duc sa citesc..

   • gigiiii

    pe partea de istorie ai dat-o in bara, pe partea sociala ai data-o in bara, nementionand ca cei mai retardati, prosti si analfabeti se afla in Suceava, pe partea economica, trebuie sa mentionam prostituatele care aduc beneficii nemasurabile, dar si ca Marginea intr-o vreme era in top pentru interpol in cautarea hotilor/criminalilor etc…se explica locuintele de acolo…

    Ai mai uitatsa zici de politica ce o duc, cei din Suceava, si pana la urma o sa-ti dai seama ca ne putem mandri doar cu manastirile ramase din evul mediu…sa nu exagerez, partea nordica a tarii, se afla mult in urma in ceea ce priveste mentalitatea, intelectualul dai si bunul-simt si simtul civic…

    oricum ceeai ce-ai enumerat tu, nu sunt motive de lauda, in niciun caz ca ai malluri, ca ai o gara in care poti sa fi jefuit/batut cat ai zice peste…sucevencele, intradevar nu sunt putoroase, cu toate ca nu prea le place apa si sapunul, in schimb le place ….. si chiar sunt cunoscute pentru asta. In suceava, se moare de foame, salarii de cacat, nicio oportunitate….

  • Delescu Florin

   Stai sa ghicesc …din ce cartier al botosaniului ești ?

 • m88

  Modifică totuși titlul… ai o greșeală de acord între subiect și predicat.

  • Bogdan

   Felicitari esti „primul” cititor care a vazut asta.
   Te-ai intrebat de ce altii nu l-au antentionat pe Ionut de greseala deranjanta?
   Ma intreb cati din cei ce au raspuns la acest articol l-au inteles pe Caragiale, daca articolul asta e greu de inteles…

 • xc

  Sangele a fost transformat cum ? Miraculos? Wow 🙂 Si as vrea o explicatie ( daca e posibil ) , care e faza cu Suceava. Botosani sau ma rog ?

 • Alexa

  dupa ce am vazut ce scrie la puctul 3 si anume ca Suceava este ultra dezvoltat am dat search pe google sa caut poze, sa ma conving. Eu una n-am gasit poze decat cu ceea ce banuiam, or fi 2 Mcdonalds si niste mall-uri pe acolo, dar ”mega-civilizat” e o exagerare grosolana.

 • vask

  deci dupa ce am vazut harta bucovinei am observat ca bucovina se intinde pana la raul suceava,raul trece prin orasul suceava,mall ul,cartierul burdujeni si ce mai e pi acolo se afla dincolo de rau,deci mall ul nu se afla in bucovina,bucovina nu are mall :)),dar suceava are..,suceava e in bucoina.unde se afla mall ul???dar H&M?

 • xc

  glumeam 🙂 nu arunca banii capsunarilor aiurea ( ca aia sunt bani munciti ) 🙂

 • xc

  ionut, sper ca intelegi comentariile mele ironice 🙂 totusi din cati suceveni am cunoscut majoritatea erau cu nasul pe sus sau cum se mai spune fudui (asta sigur nu ati mostenit-o de la austrieci )

  • Bogdan

   Eu cred ca romanii din alte regiuni ale tarii ii intrec cu prisosinta pe suceveni la fudulie. De exemplu nu am gasit oltean sau muntean modest pana acum, dar suceveni cunosc o gramada. De expresia plina de modestie: „Banatu-i fruncea” cred ca am auzit cu toti. De ardeleni nu mai zic cat de mandri sunt de originile lor. Maramuresenii, clujenii, chiar si bucurestenii la fel. Desi pe cei din urma nu ii inteleg deloc de ce se mandresc 🙂
   Dar in fine, nu asta era ideea articolului… Este totusi interesant ca o demitizare facuta cu umor si pe alocuri exagerata, o demitizare cu un rol oarecum apologetic a starnit atatea controverse…

 • Ovidiu Andrisan

  ar trebui completat cu personalitatile nascute in Suceava :
  Ștefan cel Mare, domnitor al Moldovei, om de stat
  Anastasie Crimca, mitropolit, ctitorul Mânăstirii Dragomirna
  Dosoftei Barilă, cărturar , mitropolit , poet și traducător
  Ion Grămadă, scriitor
  Mircea A. Diaconu (n. 2 octombrie 1963, Boroaia, Suceava), critic literar, filolog, profesor universitar român la Universitatea „Ștefan cel Mare” , membru al Uniunii Scriitorilor din România și decan al Facultății de Litere și Științe ale Comunicării al aceleași universiăți.
  Elena Greculesi, pictor
  Emanoil Diaconescu, profesor universitar, membru corespondent al Academiei Române
  Norman Manea, scriitor
  Mircea Motrici, prozator, ziarist
  Ioan Nemeș, profesor, om de știință
  Frieda Wigder, profesor de chimie, director al Liceului „Petru Rareș”, Suceava
  Dumitru Rusu, pictor
  Mircea Dăneasa, pictor
  Emil Satco, istoric
  Ion G. Sbiera, folclorist și istoric literar român, membru fondator (1866) al Academiei Române
  Alex Ștefănescu, critic literar
  Dimitrie Loghin, pictor, profesor
  Sofia Vicoveanca, cântareață de muzică populară
  Ciprian Porumbescu (n. 14 octombrie 1853 – d. 6 iulie 1883), compozitor
  Simeon Florea Marian, folclorist și etnograf român, preot, membru titular al Academiei Române
  Gheorghe Panaiteanu-Bardasare, pictor, grafician și pedagog
  Grigore Ursu, pictor și grafician
  George Löwendal, sau George (Baron de) Löwendal(1897-1964), pictor, poet, scenograf, actor, maestru de balet, etc.
  Anca Parghel, cântăreață și profesoară de jazz

  • Livia

   1. Mihai Eminescu (1850–1889), poet, prozator și jurnalist român
   2. Mihail Sorbul (1885–1966), dramaturg interbelic.
   3. Sofia Nădejde (1856–1946), publicistă, prozatoare și autoare dramatică româncă.
   4. Dumitru Murărașu (1896–1984), critic și istoric literar român.
   5. Alexandru Graur (1900–1988), lingvist, membru al Academiei Române.
   6. Max Blecher (1909–1938), romancier român de origine evreiască.
   7. Lucien Goldmann (1913–1970), filosof, critic literar și sociolog francez.
   8. Israil Bercovici (1921–1988), dramaturg evreu, de origine română, om de teatru și traducător.
   9. Isidore Isou (pseudonimul lui Jean-Isidore Goldstein, 1925–2007), scriitor și poet francez de origine română
   10. Mihai Mălaimare (n. 1950), inițiator și director al Teatrului Masca din București.
   11. George Enescu (1881–1955), compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor român.
   12. Barbu Lăzăreanu (1881–1957), istoric literar, publicist, membru titular al Academiei Române (1948), doctor în filologie.
   13. Iulia Bucescu ([[ ]]-, rector al Universitatii de Arte George Enescu Iasi
   14. Radu Cojocariu (1977- solist opera
   15. Ștefan Luchian – (n. 1 februarie 1868, Ștefănești, Botoșani – d. 28 iunie 1916, București), pictor român, denumit poetul plastic al florilor.
   16. Simion Sanielevici (n. 4 august 1870, Botoșani – d. 12 august 1963, Klagenfurt, Austria), academician român, de origine evreu, matematician, membru de onoare (1948) al Academiei Române.
   17. Octav Băncilă (n. 4 februarie 1872 – d. 3 aprilie 1944), pictor realist român și activist politic de stânga.
   18. Nicolae Iorga (n. 17 ianuarie 1871, Botoșani – d. 27 noiembrie 1940, Strejnic, județul Prahova) a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician.
   19. Auxențiu Vărzărescu (ortografiat în latină Oxendius Verzerescul, în armeană Օշենտիոս Վըրզարեան – Oșendios Vărzarean, în maghiară Verzár Oxendius) (n. 1655, Botoșani — d. 10 martie 1715, Viena), primul episcop catolic de rit armean de Gherla.
   20. Gheorghe Cuciureanu (n. 1814, Botoșani – d. 10/22 ianuarie 1886, Iași), medic și om politic român, membru de onoare (din 1871) al Academiei Române.
   21. Elie Radu (n. 20 aprilie 1853, Botoșani – d. 10 octombrie 1931), inginer constructor de poduri și șosele, pedagog și academician român.
   22. Dimitrie Negreanu (n. 25 octombrie 1858, Botoșani – d. 30 aprilie 1908, București), fizician român, membru corespondent al Academiei Române.
   23. Grigore Antipa (n. 27 noiembrie 1867, Botoșani – d. 9 martie1944, București), biolog darvinist, zoolog, ihtiolog, ecolog, oceanolog și profesor universitar român.
   24. Constantin Gane (n. 1885 – d. 1962), scriitor și istoric, asasinat de comuniști în închisoarea de la Adjud.
   25. Octav Onicescu (n. 20 august 1892, Botoșani – d. 19 august 1983, București) matematician, întemeietor al școlii românești de teoria probabilităților.
   26. Gheorghe O. Lupașcu (n. 22 martie 1908, Botoșani – d. 19 noiembrie 1979, București), parazitolog român, membru corespondent al Academiei Române (din 1948).
   27. Victor Tufescu (n. 19 noiembrie/2 decembrie 1908, Botoșani – d. 2000), geograf român, membru titular (1992) al Academiei Române.
   28. Iosif Gheorghian (n. 29 august 1829, Botoșani; d. 24 ianuarie 1909, București), cleric, care a deținut în două rânduri demnitatea de mitropolit-primat al Bisericii Ortodoxe Române (1886-1893, 1896-1909).
   29. Părintele Cleopa (n. 10 aprilie 1912, com. Sulița, județul Botoșani; d. 2 decembrie 1998, Mănăstirea Sihăstria) arhimandrit și stareț la Mănăstirea Sihăstria,
   renumit trăitor al credinței ortodoxe, scriitor și filosof.
   30. Patriarhul Teoctist, pe numele de mirean Toader Arăpașu (n. 7 februarie 1915, com. Tocileni, județul Botoșani; d. 30 iulie 2007, București)
   a fost Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române între anii 1986-2007.
   31. Grigore Alexandru Ghica (n. 1807- d. 1867), a fost ultimul domn al Principatului Moldovei sub numele Grigore al V-lea Ghica.
   32. Ilarion Manoliu (n. 16 octombrie 1895, Botoșani – d. 16 martie 1970, București) magistrat, primar al municipiului Brăila.
   33. Daniela Condurache (n23. mai 1962 Stancesti Botosani) cantareata de muzica populara
   34. Gheorghe Avramescu (n. 26 ianuarie 1884, Botoșani – d. 3 martie 1945 ? ) a fost un general de armată român, care s-a distins în luptele celui de-al doilea război mondial.
   35. Georgeta Damian (n. 14 aprilie1976, Botoșani), canotoare româncă, cvadruplă laureată cu aur la Sydney 2000 și Atena 2004
   36. Mihai Mereuță (n. 29 noiembrie 1924, Santa Mare, județul Botoșani – d. 1 aprilie 2003, București a fost un actor român.)
   37. Rodrig Goliescu (1882-1942 –inventatorul primului avion cu fuselaj tubular )
   38. Grigore Goilav – filozof, publicist
   Undeva intr-o monografie existau cam 90 de personalitati nascute la Botosani !!!!!!!!!!

  • Dan Tomozei

   Stefan cel Mare s-a nascut la… Suceava? Poate ai vrut sa spui BORZESTI (jud. Bacau)

 • ixulescu

  susheava =oras de r***t
  .mall cu parfum de ma^l…
  parcuri cat curtea lu’ bunica….
  centura orasului trece prin mijlocul lui…
  .toate institutiile au doar un singur nume: „Stefan cel mare si Sfant” :))… -univ stefan cel mare ,liceul stefan cel mare,aeroportul stefan cel mare….
  -app de Botosani : http://www.botosani.ro/categorie/Personalitati

  comentariu cenzuart partial

 • Madalina

  Felicitarile mele! Bine punctat.

 • adrian

  eu nu ma dau ilustru ca 3/4 din neavizatii care raspund la acest articol,eu vreau sa spun un singur lucru:niciodata nu am ascuns faptul ca sunt sucevean,bucovinean in speta,iar de calatorit am calatorit foarte des,in toata tara,serviciul mi-a permis!niciodata nu am vazut pe cineva sa comenteze sau sa rada de originile mele in fata mea,pana sa apara internetul subiectul asta era tabu,nu stiai ce sa crezi.asa ca,ori voi,iluminati munteni nu ati dat niciodata peste mine in decursul vietii,ca sa radeti de suceava,ori sunteti doar niste „gangsteri de internet” care sub adapostul tastaturii sunteti niste zmei si puteti face ce vreti!asa ca eu nu ma cert cu persoane anonime,pana ce nu apareti in fata mea sa comentati despre un loc pe care nu ati avut norocul sa il vizitati,v-as sfatui sa taceti naibii,ca e plina lumea de nimicuri care cred ca stiu tot;)

  • Daniele

   Pai nu ti-au ras in fata pentru ca esti moldovean si au respect pentru persoana.Ceea ce vreau sa spun este; e adevarat ca, cultura romaneasca a iest din moldova,dar pacat de cei ce o calca in picioare, mai ales dupa ce „fetele” din moldova au iest peste granita au calcat „cultura” in picioare si acum a ajuns moldova de rasul lumii, mai ales moldovencele sau bucovinence cum vreti sa le spuneti, dupa ce au ajuns in strainatate dupa 2 luni (mai mult sau mai putin) nu mai stiu sa vorbeasca romaneste (vezi farsa lui Buzdugan,http://www.youtube.com/watch?v=k5e5IZsyybs ) iar mare parte din ele spun ca sunt din Bucuresti (de ce oare?) .Las comentariile pentru voi, oricum eu nu sunt moldoveanca dar imi pare rau de romanii care se rusineaza sa spuna din ce parte a Romaniei vin. Pana la urma suntem toti romani, sau nu?

 • aaa

  mai ales universitatea:)) :)) :))nu se moare de foame??? nefamilisti care cesesc mancare de la cantina „Petru Musat””

 • smarlici

  Bine scris!( Si nu spun asta doar pentru ca sunt o suceveanca ci si pentru ca stiu ca tot ce ai scris aici e adevarat ) Respect!

 • dancosnita

  Stiu ca McDonald’s este…..dar spune-mi: Irish Pub si Zara aveti?

  DC

 • Cristina

  Well, eu fiind casatorita cu un Marginean, la citirea postului mi-a marturisit: ce Imi curge sangele mov prin mine cu o putere de nestavilit, de mandrie de Bucovinean, acum ca toti stiu adevarul :)))

  ma este un lucru cu mandria localnicilor, dar oarecum motivata 🙂

 • Aliosha

  Imi place articolul, m-am amuzat grozav, dar nu stiu daca va avea vreo rezonanta in mintea mediocrilor din sud, acolo media IQ-ului e direct proportionala cu altitudinea, sau in mintea elitei din vest, a caror vointa de intelegere e limitata de virusul „nem tudom!” a carui simptome se declanseaza automat la orice argument valid venit din partea concurentei. TOTI ne confruntam cu dispretul fratilor romani din S sau V, fie ca suntem Bucovineni sau Moldoveni. Desi strabunicii nostri au purtat bocanci austrieci si strabunicii lor opinci hand made, suntem facuti din acelasi aluat de paine, educatia ne desparte. Stai linistit, mere stricate sunt peste tot. Eu propun sa nu ne mai punem etichete in chiept cu numele si zona de provenienta. SUNT MANDRA SA FIU BUCOVINEANCA. Dar bunicul a fost moldovean. A parasit gospodaria saraca si cei 11 frati pentru a face foamea ca student in Iasi, a ajuns inginer si impreuna cu iubita sa nevasta, doamna profesoara de limba si literatura romana AKA bunica mea, au creeat o casa in care au crescut cu dragoste, respect si multa educatie doi copii minunati. Si voi, dragi studenti plecati prin alte parti, cand va revad dupa 1 luna de Bucuresti sau Cluj ca aveti un accent de satean oltean / ardelean, imi vine sa ma duc in munti! De ce va lepadati de identitate? Pentru a fi acceptati de cei ce nu va pot respecta pentru ceea ce SUNTETI CU ADEVARAT? Fiti MANDRI de voi, nu lasati identitatea voastra pentru o masca sociala. Nu va face mai buni, va face antipatici! Vorbiti literar, fiti respectuosi, dati un exemplu bun. Astfel veti fi apreciati de CEI CE CONTEAZA, de cei a caror opinie face mai mult decat cea a samantzarului de la coada la aprozar care nu stie vorbi corect gramatical: „Astia e moldoveni, frate, mancatziash. Deschide ushea, avem oo, piftele” si al de cele 😐 „BUKOWINA ÜBER ALLES!” trebuie sa fie motto-ul, iar „Bucovina, plai cu flori” imnul. Toti suntem frati pe meleagurile romanesti, trebuie sa fim si mandri de noi ca regiune, ca natiune, sa promovam valorile noastre, sa incercam sa inlaturam defectele si stereotipurile ingrozitoare!!! Spun aceste lucruri deoarece noi stim ce au si ceilalti rau dar NU ii aratam cu degetul! De cate ori ati auzit zicandu-se despre un ardelean in Iasi „Hooo, bozgorule, mergi in reluare!” sau despre un oltean „Bai, Caracal, du-te la tiganii tai!” Oare de ce nu se intampla asta? Ce avem noi in plus/minus? :> hmmm…

  • Bogdan

   Aliosha superb comentariul tau. Nu cred ca mai e nimic de adaugat. Toata stima!!!

  • Bogdan

   De fapt, as vrea sa putem vorbi Aliosha, dar esti imposibil de contactat deocamdata. 😐

  • VmG

   ;)frumos…se vor destepta odata cei din S si V si or sa vada ei…

  • cip

   De multe ori am auzit în Iași “Hooo, bozgorule, mergi in reluare!”… N-aveți prea multe în plus la Iași, sau aveți prea multe în minus. Oamenii buni care i-am cunoscut în Iasi erau de pe alte meleaguri.
   „Elita” din vest ar folosi poate ,,nem értem”(nu înțeleg). Eu nu înțeleg cine este concurența și mai ales care este competiția. E puțin prea mult să zici „disprețul” dar nu-i greu să vezi de unde vine. Moldoveni găsești cam peste tot prin România și nu-s toți acolo „pentru ca-s oameni sufletisti si vor sa impartaseasca din intelepciunea lor peste tot”. Educația ne desparte? Ar trebui să ne aproprie, lipsa ei ne desparte. Probabil când ai 12 copii nu prea mai ai vreme să-i și educi pe toți (să-i înveți că nu-i bine să furi, să minți, să înșeli) și unul care nu a avut acces la educație se duce și omoară un bătrân când își ducea vacile acasă că nu i-a dat un rachiu. Cred că străbunicii străbunicilor tăi purtau opinci „făcute cu mâna” ca și stăbunicii străbunicilor mei, nu „hand made”. Consider că etichetele cu „zona de provenienta” își au rolul lor și văd că și tu o porți cu mândrie. Mă bucur pentru tine că ești bucovineancă și-mi pare și mie foarte rău pentru bunicul tău că e moldovean. Mie îmi plac la fel și piftelele și pârjoalele. Imnul ar trebui să fie Deșteaptă-te române ca peste tot în România.
   Sper că nu m-am contrazis și eu ca și tine pe alocuri.
   Comentariu dezapropat parțial de frumoasa mea logodnica suceveancă.

 • ANA

  TOTUL EBINE,NUMAI COMPARATIA CU BT NU MIA PLACUT….

 • Eu

  Stefan cel Mare a domnit peste moldova, Suceava face parte din Moldova. In rest nu te contrazic

 • Iulia

  Judete vecine ale caror nume…
  Eu zic ca asemenea articole le dau mai multa apa la moara sudistilor, desi in mare sunt de acord cu ideea exprimata.
  Mie mi-a reprosat un bucurestean ca e plina capitala de provinciali care fura locurile la buget bietilor bucuresteni 🙂

  • Bogdan

   Bucurestiul cand s-a nascut era un sat amarat. Asa zice legenda. Dar bucurestenii sunt foarte mandri ca sunt… bucuresteni, si in genere au dispret fata de provinciali. Eu ma intreb, bucurestenii astia mandri cu originea lor au populat Bucurestiul de cand au coborat din copac? 🙂 Nu tot din asa numita provincie au venit? Cum a ajuns Bucurestiul sa aiba 2 milioane de locuitori daca nu prin migratie?
   Cat despre frustrarea cu furatul… sa puna mana pe carte 🙂

 • ilie

  Foarte tare…Bravo

 • kixtopia

  Sincera sa fiu frumos articol pana ai ajuns sa generalizezi ideea de Botosani.Din cate am observat incerci sa explici anumite chestiuni ce au fost intelese gresit despre Suceava,asa ca, hai sa nu ne luam de Botosani doar pentru ca tu(scuze pentru pertu) ai cunoscut anumite persoane care nu au nici prea multa materie cenusie sau pur si simplu nu au cei 7 ani de acasa.Si Botosaniul e frumos,are si el personalitatile sale..ca sa fiu rea are si o filarmonica..ceea ce SV nu are(nu o spun cu rea intentie).
  Anywho..da fetele din suceava sunt niste dulci si nu merita toate zvonurile tampite despre ele plus ca nu vad scopul altora de a afirma faptul ca suceava e plina de analfabeti sau oameni prosti, pentru ca la urma urmei fiecare oras isi are specimenele sale nu prea magice;))
  Cam atat am avut de spus..succes in continuare.:D

 • kixtopia

  Well da..a sunat a insulta..si Botosaniul a fost confundat cu Bacau chiar si Suceava si nimeni nu a spus nimic.Fiecare greseste mare chestie…ar trebui sa fim insultati doar in momentul in care cineva intreaba ceva de genul”Romania e in Europa?”sau „Ce e Romania?”..si spun asta din experienta..ca se confunda din greseala un oras cu altul asta e alta problema si nu ii vad gravitatea.That’s all:)

  PS:Nu am postat aici ca sa ma cert..era doar o parere..don’t get it wrong.

 • Dumniescandura

  (In caz ca nu e pamflet). aici sunt insirate niste prejudecati despre suceveni pe care nu le stiam .de fapt nu se circula. probabil din cauza ca-s ardelean sau prea batran si n-oi fi in pas cu moda.cine stie.
  O ultima precizare: Bucovina este exonimul dat de austrieci Nord-Vestului Moldovei . da. romanii moldoveni s-au transformat in mod miraculos in bucovineni la fel cum ne transformam in mod miraculos in americani de fiecare data cand avem ocazia sa vorbim in engleza cu un strain.
  Numai bine.

 • Dunitru

  Ohoooooo flacaaaau, daca ai ajuns sa te mandresti cu KFC si mec e grava treaba … da’ sa iti mai zic asa: Aveti aproape cei mai prosti soferi din tara(la capitolu’ asta conduc buzoienii), aveti niste strazi de toata mila, un oras urat, puturos si nearanjat si cel mai important SUNTETI MOLDOVENI .. Bucovina e o regiune a Moldovei … Si care e faza cu Botosaniul? Desi e mai mic, e mult mai curat, cochet si cu strazi pe care poti merge cu mai mult de 35 km/h fara riscul de a da peste soferi idioti sau gropi care ajung in China. Cu punctul in care spui ca sucevenii nu’s cersetori sunt de acord. In mare aia sunt tigani de prin sudul tarii.

  • Bogdan

   Dumitre, sa ma scuze lumea dar evident esti din tagma celor cu IQ cu o singura cifra. Cu „cel mai important SUNTETI MOLDOVENI” ai zis tot. Poti sta jos. Cat despre drumuri… daca vorbim de cele din judet sunt cam cele mai bune din tara 🙂 Mi-au zis-o altii care au venit aici in vizita. Iar la capitolul sofat naspa botosanenii conduc detasat fata de suceveni. Intreaba pe cine vrei.
   Ba chiar esti primul extraterestru pe care il aud ca-i acuza pe suceveni ca ar conduce nasol. Bucurestenii cum conduc? Tu, de unde esti?

   • Cantemir

    Daca Dunitru avea „IQ cu o singura cifra” nu putea sa scrie mesajul de mai sus. In plus, n-ar fi inteles comenzi simple de genul „poti sa stai jos”. Mai citeste inainte sa dai cu bata-n balta, jignind, nu de alta, dar te faci de ras…

   • bau bau

    presupunem ca e adevarat-aveti cele mai bune drumuri din tara. de unde naiba bani, atata timp cat judetu’ vostru primeste bani, nu e contributor net la bugetu’ tarii?

   • nu conteaza

    De cateva ori pe an ma intorc cu drag in Suceava mea natala.Dar cum ajung in tara,la Oradea mai precis,parca m-as intoarce in timp 50 de ani in urma din cauza drumurilor.Bihorul e varza la drumuri,Clujul la fel dar de la Bistrita e drumul super pana in Suceava.

  • Andrei Nitan

   Mananci c***t ! comentariu cenzurat partial

  • ada

   fa ploiesti targoviste si dupa aceea comenteaza…

 • Solo

  C***t. Suceava e Bucovina. Cu respect, ma pis pe Bucovina. Tot moldoveni, si prosti, suntem. Cu respect, ma pis si pe Moldova. Semneaza, un moldovean din Suceava. – comentariu cenzurat partial

 • Zooney

  Aş vrea să mă lămurească şi pe mine cineva ce problemă au sucevenii cu cei din Botoşani.Rivalitate?Invidie?Ce naiba?

 • dadatroll

  Bine ca nimeni na zis ca Ovidiui prost sau Mircea. Da restu de suceveni

 • Andrei

  Cred ca e mandatoriu sa termini cu hipstereala asta de 2 lei si sa iti revii in fire!

  Asta e cea mai recenta gaselnita: Suceava nu e in Moldova ci in Bucovina! Am observat ca prostia s-a extins destul de mult in zona, la fel sustineau si niste sarmani, anul trecut, cand am fost de sarbatori pe acolo.

  Pe langa faptul ca ospitalitatea proverbiala a ramas doar proverbiala au inceput sa adopte si tertipuri intalnite des prin zona de Sud a tarii, cum ar fi opritul caldurii, apei calde si a altor facilitati noaptea cu toate ca ai platit pentru ele.

  Pot concluziona doar cu un simplu: Fire-ati ai dracului de moldoveni, a ajuns hipstereala si la voi! – asta venind de la un moldovean care nu suporta moldovenii si tot ce reprezinta ei.

 • Leelee

  Limba romana este „grele”: opt lucru despre S. pe care oamenii inteligenti NU LE STIU. Parerea mea

 • Lizozom

  Reblogged this on Difuzor and commented:
  My thoughts indeed.

 • Bogdan

  Ionele nici tu nu cunosti prea bine Suceava, Ipotesti si Bosanci sunt din Moldova si nicidecum din Bucovina. (doar cei cu mintea scurta mai au frustrari si complexe din cauza regiunilor romanesti )

 • Un om

  ,,Limba romana este “grele”: opt lucru despre S. pe care oamenii inteligenti NU LE STIU. Parerea mea” – e sarcasm si se foloseste pentru ca bataia e ilegala… dar oricum n-ai putea intelege de vreme ce ai postat acest comentariu, Leelee.
  Sunt din Botosani dar tare as fi vrut sa fiu sucevean/bucovinean. Daca ne limitam la municipiu, situatia e maronie spre gri, adica cam anosta cu oameni intradevar muncitori dar cam tristi, de fapt ca in toata tara. Bucovina nu e numai Suceava, si vreau sa spun ca in aceasta zona am intalnit cei mai harnici oameni din tara, oameni care au darul muncii si care au facut case, gospodarii, averi e.t.c. din nimic, adica din nimic ca la sate industrie nu-i, pamant pentru agricultura asa si asa, mine cu resurse ioc.
  Tin minte doar ca eram mic, la bunici, undeva in nordul judetului Botosani si vedeam cum veneau bucovinenii cu celebrii lor cai si carute emorme si aduceau lemn pentru constructii in zona. Erau niste barbati pe fruntea carora se citea trecerea anilor grei, frunti arse de soare si de vant dar ochii… aveau in ochi o sclipire de oameni inteligenti si se vede pe loc bunatatea si dorinta de a face pe plac si de a se imprieteni cu tine.
  Cat despre polemica, daca pot sa-i spun asa, Suceava/Bucovina-Moldova…. eu atat stiu… Bucovina e Bucovina frate, si se cunoaste de cum intri in ea, adica se simte, o vezi, o auzi, o mirosi.
  Acum o sa prinda ura cei din Botosani pe mine, dar, e adevarat ca in acest judet oamenii sunt mai putin harnici. Sunt si aici varfuri dar sunt doar exceptii pentru a intari regula. E trist dar adevarat, insa nu avut de partea lor nici istori, nici regimul politic, nimic care sa-i faca sa scoata capul la suprafata. Aceiasi soarta trista a avut-o si orasul Dorohoi care A FOST JUDET INAINTEA Botosaniului dar care din considerente politice a fost inclus in componenta acestuia (mare greseala).

 • Un om

  P.S. scuzati eventualele greseli de ortografie, am scis pe fuga si nu am apucat sa corectez.

 • eufrosin

  Toate bune si frumoase, dar de cand sunt „2 Malluri, 2 McDonald’suri, KFC”, semne de civilizatie? Mai bine te-ai lauda cu piata locala! Stabilimentele care submineaza sanatatea oamenilor sunt anti-civilizatie, nu dovezi ale acesteia. Profitul obtinut prin orice mijloace de catre un sistem pradalnic si corupt nu este altceva decat bani manjiti cu sange.

  Aflati mai multe:

  http://eufrosin.wordpress.com/category/sanatate/

 • Anca

  Absolut EXCEPTIONAL!!!! Si sucevenii care locuiesc provizoriu in alte orase inteleg de ce 😉

 • Tiberiu Lucesu

  Eu sunt din Botosani, dar locuiesc de ceva timp in Suceava. Sunt multe asemanari, dar si deosebiri intre cele 2 orase. Prima ar fi ca la Botosani exista ceva cultura: exista TEATRU, CINEMA, FILARMONICA, LICEU DE MUZICA. La Suceava exista BAZAR!!!!! Suceava e un nod comercial important in zona…iar de aici intelegi si tu ce vrei.
  Esti asa mandru de Suceava ta, ca faci facultate in alt oras. Nu iti scriu din cauza faptului ca ma simt lezat ca sunt nascut la Botosani, ci pentru ca ai facut marea gafa de a arata ca tu esti mai sus, dar numai aratand cu degetul pe altii.Dovada de mare marlanie!!!
  Ai strans multe comentarii aici. Ti-ai indeplinit un scop in viata:)

 • Tiberiu Lucesu

  *update – Sunt multe lucruri faine in Suceava, dar care nu tin de mancare, pamant si case(vile). Scrie si despre alea:)

 • Rodica

  Doamne dar de ce atata patos in comentarii ?
  Se pare ca tema trezeste multe trairi si cred ca faceai referire la optica multor bucuresteni care nu au trecut niciodata prin zona. Pe mine la olteni acilisa nu m-a deranjat nimeni decat cu celebra ,,pi centru,, si chiar le place unora sa ma auda si vorbind, ca mi-am pierdut ,,accentul,,. Iar cei care au vizitat locurile mele natale ma intreaba ce caut in praful olteniei.

 • A. N.

  Va doresc sa stati doua zile in Bucuresti, unde se presupune ca e mama civilizatiei din Romania si va veti da seama ca nu Mallurile, Mac-ul sau mai stiu eu ce chestii materiale ne diferentiaza, ci bunul simt, onestitatea si nu in ultimul rand un grad ridicat de cultura.
  Nu o sa vezi niciodata taximetristi care sa ceara 30 de lei pe un drum de 5 lei, nu o sa vezi oameni injurandu-se ca la usa cortului, tineri stand jos in autobuz si care sa ramana reticenti le vederea unui batran care sta in picioare, stresul plutind la cozi etc. Pentru toate astea eu imi iubesc orasul, judetul. Sunt indragostita de traditiile lui si de ceea ce m-a inconjurat de mica, avand privilegiul sa traiesc intr-un oras provincial.
  Eu chiar am avut cateva probleme cand am ajuns la facultate din punctul asta de vedere, copiii bucuresteni sunt doar tupeisti, dar au fost probabil nevoiti sa adopte acest stil, va spun sincer, aici e o jungla.
  Oricat de suparator ar fi accentul nostru, sau nu, nu cred ca sunt multe persoane din orasul meu care sa treaca prin 12 ani de scoala si sa spuna „nu e bani”, „da-te jos dupa scaun”, „dacat „.. O Doamne.. Si daca Suceava nu se bucura de anumite privilegii, cum ar fi nu stiu ce investitii pompoase, nu la noi e problema. Depindem si noi de un sistem de guvernare a banilor care se face in capitala. Iar cat despre investitiile private, raportat la nivelul de populatie al orasului avem destule hipermarcheturi. Oricum investitorii straini nu sunt interesati de Romania din cauza perioadei economice prin care trecem, nu e neaparat vina noastra, a moldovenilor. Observati ironia.
  Cat despre moldovence, ma vad in situatia de a spune ca si aici, in Suceava s-au nascut cateva generatii de femei capabile, inteligente, care au avut acces la carti, internet, reviste, haine, bijuterii, parfumuri, dornice de afirmare si de sustinere a curentului feminist. Personal, am venit in Bucuresti pentru ca imi doresc o cariera profesionala care sa imi aduca satisfactii. Imi place sa gatesc, dar cu siguranta moldovencele care nu fac chestia asta au alte pasiuni care se pliaza pe personalitatea lor.
  In sfarsit, pe oamenii care fac anumite diferente intre oameni din cauza locului in care s-au nascut eu ii numesc superficiali, si am fost finuta.

 • addicted

  Am nevoie de popcorn pentru a da ” gust ” comentariilor, clar! 🙂 Lasandu-le la o parte, fain articol.. m-a facut sa zambesc! 🙂

 • Liviu M

  De ce n-ati scris articolul asta mai devreme? Asa as fi ales si eu sa ma nasc la Suceava. Cum ati ales si voi.
  Da’ am ratat ocazia.
  Poate data viitoare. (Oops, nu mai este o data viitoare)

 • Andreea E.

  Sunt din inima Bucovinei si oriunde m-am dus in lume m-am mandrit cu locul unde m-am nascut. Ai vrut probabil sa faci un gest nobil, iti respect intentia de a te mandri cu Suceava, insa ai esuat lamentabil. Ai aratat ca esti exact genul acela de sucevean pentru care suntem urati in restul tarii. Moldova si Bucovina sunt doua taramuri magice, din care s-au nascut cele mai mari genii din tara aceasta. De ce a trebuit sa denigrezi Botosaniul? Ai fost vreodata sa il vizitezi? Am fost la multe concursuri nationale si olimpiade in care botosanenii au fost adversari redutabili. Invata sa iti respecti tara si zona din care provii fara sa critici. Suceava e nimic din ce ai scris si mult mai mult decat vei putea tu sti vreodata, caci tu nu ai ochi sa vezi ceea ce conteaza. E un taram magic, ce poarta urmele unei istorii si a unor oameni cu adevarat mareti. Am intalnit in Suceava cei mai buni si mai frumosi si mai adevarati oameni. Incearca sa iti cunosti judetul si oamenii din el. Ma gandesc ca totusi ai scris prin vorbele unui copil si ca nu reprezinti cu adevarat vocea unei generatii, caci atunci ar fi cu adevarat trist.

 • niku

  ba sucevencele sunt niste alintate,snoabe si uneori prea proaste,multe nici nu stiu cum sa tina tigaia in mana, pleaca de mici prin italia si spania si se intorc pline de figuri(dupa ce au fost curve cativa ani buni) sau multe se dau drept domnisoare cuminti si fete de luat acasa,pe cand ele au conturi pe site-uri matrimoniale si o sug la bosorogii cu bani….niste t****e care se cred prea printese…. (comentariu cenzurat partial)

  • MARIA

   niku hai sa-ti analizez durerea baiatule! nu esti nici bosorog, nici bogat,nici frumos.de aceea nu ai reusit sa io tragi(observi ma exprim cum iti place tie!)la vreo SUCEVEANCA si ai ramas cu sechele pentru tot restu vietii tale puiule!

   PS.TE SALUTA O SUCEVEANCA CARE NU FACE PARTE DIN DESCRIEREA TA!

  • cip

   toate sunt asa? de unde știi? cum ai ajuns să le cunoști?
   când o femeie devine prea proastă? unde-i limita între o proastă și o „prea proastă”?
   ți-e puțin ciudă pe boșorogii cu bani?
   cât de prințesă are voie să fie o suceveancă?
   de unde este mama ta?
   ești sigur că mama ta nu are „conturi pe site-uri matrimoniale”?
   de ce „niku”?
   câți ani ai?

 • anna

  Opt lucruri despre Suceava pe care oamenii destepti nu le stie…trebuiau puse ghilimele??Nu imi dau seama,am citit ceva si am mai vazut cateva fraze scrise gresit din punct de vedere gramatical,daca o faci intentionat.Cat despre continutul articolului…sincer nu am avut rabdare sa citesc tot,m-am blocat la titlu…

 • AndreeaO

  Total, total, total de acord cu această postare! Sunt mândră că sunt suceveancă!

 • romyosin

  Am citit articolul si posturile de aici si vreau sa spun, evident s-au omis multe lucruri bune despre Suceava, mentionez numai cati bucovineni au un job la Microsoft 🙂 sunt multi nici nu ati crede.. si nu numai acolo, provin de la Universitatea Stefan Cel Mare unde ca idee se face carte asa intamplator, 🙂 nu compar cu nimic alceva nu imi permit, de mentionat cariere politice, Suceava a dat ministri buni sau rai dar a dat, Suceava are si aeroport ca idee 🙂 tranzactiile si schimburile comerciale cresc an de an, expansiunea populatiei in propriul oras este mare in sensul ca nu se migreaza masiv ca din alte orase, comparatia cu Botosaniul era una de pura identitate sociala, nu au nimic sucevenii cu botosaneni si mai ales cel ce a scris articolul si daca blamati moldoveni sau bucovineni in strainatate moldoveni si bucovineni sunt priviti mai bine angajatorul strain sie ca sunt harnici si seriosi .. se vorbeste de moldoveni ca sunt peste tot pentru ca sau dus la munca oriunde au vazut cu ochi numai sa faca treaba si apoi ei spun cu mana sus ca sunt moldoveni sau bucovineni, fetele bucovinence sunt educate in a fi gospodine si nu fetitze de club, pot fii spuse multe dar un ultim subiect este Identitatea Romaneasca pe care am senzatia ca o parte din tara si chiar dintre noi bucovineni am pierdut-o …

 • xc

  Andreea E. , cred ca ai dat comentariul cel mai inteligent ! sunt botosanean pentru cine vroia sa stie 🙂 o seara fainala toti si mai lasa-ti ura asta suntem oameni nu animale 🙂

 • alina

  Nu am inteles de ce va dezonoreaza asa de tare comparatia cu Botosaniul?

 • Irina

  Am citit articolul, am citit și toate comentariile postate. În majoritatea se regăsește un tip de atitudine pe care nu o înțeleg și spun din capul locului că răspunsul ăsta nu ți se adresează ție, în mod exclusiv, ci majorității oamenilor care au comentat aici, certându-se care regiune din țara asta are oameni mai deștepți sau mai proști. Eu nu contest nimic din ce spui tu, și asta nu pentru că nu aș cunoaște suficient de mulți bucovineni sau moldoveni, ci simplu, pentru că nu mi se pare o atitudine potrivită.
  Spune-mi și mie, te rog, care e meritul tău ca sucevean, pentru faptul că mai sus numitul Ovidiu, student eminent, învață carte prin străinătățuri, sau pentru faptul că Mircea (băiat deștept, de altfel) a ajuns de două ori olimpic național la matematică? Oare ei pun reușitele astea pe seama faptului că sunt bucovineni? Eu aș zice mai degrabă că sunt rezultate ale eforturilor pe care singuri au ales să le facă. Care e meritul tău, și al generației din care faci parte că s-au născut la voi în Suceava cei peste 40 de oameni mari pe care i-a trecut cineva în niște pomelnice la comentarii? Constantin Noica s-a născut în Teleorman, unul din cele mai slab dezvoltate județe în momentul de față. Cu ce schimbă asta lucrurile într-un Teleorman în care conducerea nu știe cum și ce să mai facă să sugă și sângele din oamenii de acolo, că banii i-au furat de mult. Nicolae Iorga s-a născut în Botoșani, „care nu e Suceava” și a trăit multă vreme prin Prahova, pe care mulți o numesc ”patria țiganilor și a hoților”? Vedeți? E ușor să dați exemple, dar nu e recomandat. În loc să-i dați exemple pe oamenii mari și frumoși din trecutul României, mai bine ați învăța să luați exemplu de la ei. Asta ar fi, într-adevăr, o schimbare. Dacă nu puteți face asta, măcar abțineți-vă, nu îi mai invocați într-un context tâmpit în care vă disputați, în mod penibil, orgoliile de a aparține unei zone sau alteia.
  De ce să te mândrești că ești sucevean? Care e meritul tău că te-ai născut acolo? Care e vina țiganilor că s-au născut țigani, care evreu crezi tu că a ales să se nască evreu? Poți să îți iubești și să îți respecți originile, dar nu să fii mândru. Mândria trebuie să aibă la bază merite.
  Atitudini de genul ăsta („Hai să scriu despre Bucovina să vadă toată lumea ce deștepți și ce ne-moldoveni suntem noi!”) te fac pe tine să fii altfel decât cei din Vest sau din Sud? Mă îndoiesc.
  Vorbind despre oamenii deștepți din jurul tău, nu devii și tu deștept, în mod automat.
  Problema asta cu diferențele, discriminările între regiuni este mult mai mare decât pare. Atitudinea asta de arătat cu degetul spre ceilalți îți consumă energia și îți blochează mintea și resursele pe care ai putea să le folosești în alte scopuri. Ce-ai făcut tu? Ai postat articolul ăsta și ai oprit liniștit calculatorul, gândindu-te că ți-ai făcut datoria față de Bucovina pe care o reprezinți? Nu totul se rezumă la vorbărie și, oricum, nu de vorbărie ducem noi lipsă, iar dacă tot ești genul de persoană dispusă să ia atitudine, folosește-ți capacitatea asta făcând ceva cu adevărat util, dacă nu pentru societate, măcar pentru tine.
  În România interbelică, au existat niște tineri de peste tot din țară, care s-au unit și au făcut așa încât țara asta să însemne ceva în afară. Era tânăra generație. Tânăra generație despre care vorbea Mircea Vulcănescu, făcând diferența între ea și generația tânără – generație statistică, demografică – adică noi. Pe noi nu ne știe nimeni, în afară de ăia cu recensământul care au bătut din ușă în ușă. Noi nu suntem decât niște indivizi în niște baze de date. Dacă în toată baza asta de date tu te mândrești că ai reședința în Bucovina, în Suceava (unde sunt Mc-uri, KFC-uri, mall-uri, în curând și H&M – indicatorii incontestabili ai nivelului ridicat de civilizație), în loc să o ai în Moldova, Oltenia, Muntenia, Banat sau Ardeal… e destul de trist.

  • Bogdan

   Irina, tie iti scapa ceva elementar. Articolul are rol apologetic. Adica e scris pentru ca atitudinea pe care crezi tu ca o are Ionut, o au de fapt o gramada din restul romanilor care rad de moldoveni, bucovineni sau de suceveni. M-am saturat si cred ca s-a saturat si Ionut sa arate ca n-au motive sa rada. Ba inca daca ar fi ca noi sucevenii sa raspundem cu aceeasi moneda, am avea noi motive sa radem. Dar nu o facem Irina. Asa ca, te rugam, nu condamna degeaba.
   Va cramponati aiurea de greseala din titlu. Greseala pe care nu o face nici un bucovinean vreodata dar o fac ”inteligentii” din sud. ”Inteligenti” care rad de cei din Bucovina, din Suceava sau de cei din toata Moldova. Imi permit sa-i iau apararea lui Ionut pentru ca-l cunosc si imi este prieten. Pentru ca stiu unde traieste acum si pentru ca am vizitat si eu locul ala si am vazut si eu prejudecatile celor de acolo. Pe de alta parte articolul nu e scris pentru cei ca tine sau pt altii ce considera ca asta e o atitudine de elev frustrat. Nu. Ionut poate scrie mult mai complex dar de ce sa o faca daca scriind un articol atat de simplu, din comentarii se vede ca doar 10% l-au inteles. Se pare pana la urma ca nici tu nu l-ai inteles.

   P.S. Cand intrebi care e meritul unui sucevean ca s-a nascut in Suceava, inlocuieste sucevean si Suceava cu bucurestean si Bucuresti, cu clujean si Cluj, cu oltean si Craiova etc. Si vei intelege de ce s-a nascut articolul asta. Si daca nu intelegi, iti spun: pentru ca sunt o gramada de oameni in tara asta care au atitudinea pe care CREZI ca o are Ionut, si a trebuit sa le raspunda pe intelesul lor. cu atat mai mult cu cat, cred, ca se confrunta zilnic cu genul asta de mentalitate.
   Mai este o parte amuzanta: Ionut nu a zis nimic rau de Botosani, dar a fost un aflux impresionant de comentarii negative pe tema asta ce au scos la iveala complexe de inferioritate. Un singur botosanean a avut curajul sa scrie altfel. Tot respectul pentru sinceritatea si curajul lui.

   • anna

    Greseala pe care nu o face nici un bucovinean vreodata…gresit domnule Bogdan asa ceva gasesti pe toate drumurile ,in Bucovina ca si peste tot in restul tarii…noi ar trebui sa invatam un singur lucru ,acerla de a fi mandri ca suntem ROMANI.

   • Bogdan

    Parerea ta anna. Eu in Bucovina aud EXTREM de rar dezacorduri si atunci cand mi s-a intamplat sa aud, oamenii s-au auto-corectat. In Bucuresti, de exemplu, e suficient sa petreci doar cateva minute ca sa auzi asa ceva. Iti spun din experienta. Prin asta nu zic ca bucovinenii sunt niste super-oameni ce nu gresesc niciodata. Avem si noi defectele noastre. Totusi m-as bucura sa nu mai vorbeasca oamenii din auzite si sa renunte la prejudecati. Pt ca prejudecatile altora au determinat aparitia articolului astuia. Cei ce cred altfel, ii poftesc in Bucovina sa se convinga singuri.

   • anna

    eu te asigur ca nu vorbesc din auzite si ,in ceea ce priveste prejudecatile sa stii ca nu am chiar deloc ,dar din pacate trebuie sa afirm ca am auzit destul de des vorbind in dezacord bucovineni si ma refe nu la cei nescoliti ci la persoane cu FACULTATi.Dar trebuie sa recunosc ca au o mare calitate..sunt OMENOSI.

   • Irina

    Bogdan, eu am spus încă de la început că răspunsul ăsta nu se adresează în mod exclusiv lui Ionuț, ci tuturor celor care și-au vorbit aici, mai mult sau mai puțin frumos, și tuturor celor pe care îi aud zi de zi spunând lucruri de genul „du-te băăăă, că știu eu cum e la voi în Moldova/Oltenia/Bucovina etc”.
    Îmi dau seama că Ionuț nu a făcut altceva decât să aducă argumente împotriva afirmațiilor total neadevărate pe care unii oamenii le fac atunci când vine vorba de Bucovina, dar, îmi pare rău să te contrazic, există suceveni care la astfel de răutăți chiar răspund cu acceași monedă; o parte din ei și-au spus părerea în scris la comentarii. Oamenii sunt cam la fel peste tot, și buni și răi.
    Să-mi spui că articolul lui Ionuț a fost scris pentru că el s-a săturat de ceea ce spun alții despre Bucovina este un argument demn de grădiniță: ”nu eu, doamna, ei au început!”.
    Da, pot foarte ușor să înlocuiesc sucevean cu bucureștean, clujean, oltean, tocmai de-aia am zis că răspunsul meu se adresează tuturor. Nu este meritul nimănui că s-a născut undeva, la fel cum nu este vina nimănui.
    Eu am vrut să pun în evidență faptul că discuțiile de genul ăsta nu prea își au rostul în contextul în care ne confruntăm cu probleme mult mai mari, și nu numai că nu își au rostul dar ele duc la o ruptură între regiuni, ruptură care poate avea consecințe destul de grave. Părerea mea este că nu regiunea face omul să fie ceea ce este, ci modul în care el crește, ființează și are grijă, prin comportamentul lui, de societatea din care face parte. Așa cum au făcut Ovidiu și Mircea despre care vorbește Ionuț în ultimul punct al articolului.
    Și ceva ma face să cred că dacă stăm să le răspundem celor pe care nu îi duce mintea prea mult, nu prea ne mai permite timpul să avem grijă de ceea ce contează cu adevărat.
    Nu am considerat nicio clipă că Ionuț ar fi vreun frustrat, incapabil să scrie mai bine și mai complex de-atât, ba mai mult, nu cred să fi făcut eu vreo afirmație cu privire la modul în care este scris articolul. Pur și simplu am spus că astea sunt niște discuții care nu duc și nu vor duce niciodată nicăieri și nu cred că merită vreun efort. Omul se dezvoltă în primul rând prin eforturi proprii și doar ăia foarte slabi la minte îl vor judeca în funcție de locul unde s-a născut. Dacă stăm să plecăm urchea la toate aberațiile, unde mai ajungem?

    Pace și iubire!

   • Bogdan

    @Irina, nu am inteles faza cu „argumente de gradinita”. Ionut face aici doar o demontare a unor mituri. Nu manifesta atitudinea pe care o manifesta ceilalti romani. Adica eu cel putin nu vad sa pronunte/sa scrie cu accent denumirea nici unui oras din tara, nu vad sa zica ca regiunea x sau y a tarii e inapoiata sau ca oltencele, ardelencele sunt nu stiu cum. In fine, chiar nu te-am inteles.
    Nu e meritul nimanui ca s-a nascut undeva, dar multe lucruri se mostenesc genetic si multe lucruri influenteaza individul ce s-a nascut si a crescut intr-un loc. De aia nemtii sunt mai reci, mai corecti, romanii mai temperamentali, mai incorecti. In fine, ai inteles idea chiar de te faci ca nu intelegi.
    @anna: Cati ani ai trait printre bucovineni? Din care parte a tarii esti?

   • Magda

    Cam pana aici am citit si eu, tarziu e drept, toate comentariile. O prietena – suceveanca l-a distribuit pe Facebook, o prietena care se plangea de lipsurile orasului Suceava, printre care filarmonica si teatrul. Amandoua traim de ani buni intr-un oras mai mare care prezenta mai multe oportunitati profesionale atat pentru mine – botosaneanca, cat si pentru ea. @Bogdan: „Ionut nu a zis nimic rau de Botosani, dar a fost un aflux impresionant de comentarii negative pe tema asta ce au scos la iveala complexe de inferioritate. Un singur botosanean a avut curajul sa scrie altfel.” – tu pari sa te bucuri exact ca cel de gradinita:)) Uite inca un botosanean care scrie altfel: la Suceava am mers la Bazar, la Cetate si la Planetarium – cand eram eleva. Am participat la numeroase evenimente profesionale si in ultimii ani – nu mi-a placut niciodata Suceava mai mult decat oraselul dragalas Botosani cu parcuri imense, cu teatru si cu filarmonica.
    Si nu ma omor dupa Bucovina, ci dupa munte – satele de munte sunt mai bine gospodarite, indiferent daca vorbim de Apuseni sau de Fagaras sau de Bucovina. Eram in creierii muntilor la o familie de bucovineni, in discutia noastra le-am spus „tarani”, iar doamna, gazda, ne-a spus „hei, noi suntem munteni, nu tarani”! Nu au spus bucovineni, iar azi apreciez asta mai mult! 😉
    Am prieteni din zona Bucovinei – munteni – sunt mandri, ambitiosi, cu drag de traditie, am prieteni si din municipiul Suceava – la ei am auzit prima oara de „tara de paie a Botosaniului” 🙂 dar ce sa-i faci? cred ca si la munte e nevoie de paie. Unul din bunicii mei era din Bucovina de Nord, a trait insa langa Botosani. El vorbea de „regateni” si „munteni”. Daca ar fi sa aleg intre cele doua orase, as alege Botosaniul, chiar daca va trebui sa traiesc cu 2 ani mai putin, conform unor statistici postate si aici de cineva, dar cum ambele orase sunt atat de asemanatoare si cu o evolutie economica atat de slaba, raman in pribegie :). @Irina: multumesc de echilibrul dovedit!

 • paduraru simona

  Doamne, ce nebunie, ce taifun s-a abatut asupra voastra de ati reusit sa discutati unii dintre voi asa de urat despre suceava si botosani? Discutiile voastre imi lasa un gust amar si ce mai conteaza de fapt cae e bucovina sau moldova sau daca inaintasii nostri ilustri s-au nascut in suceava sau botosani? Multa vreme botosaniul a facut parte din regiunea suceava .Concluzia?Sunteti la fel de civilizati sau nu si de fapt sunteti moldoveni puri . Unii dintre voi habar nu au sa scrie sau sa se exprime dar ei au pareri despre cele doua regiuni si intr-un mod necivilizat. Toata romanica asta e o harababura si pacat de tara asta ca e locuita.Este o tara minunata cum rar vezi in europa asta plina de handicapati si asa zisi civilizatii occidentului. Slab,foarte slab si pueril articol asa cum bine afirma cineva din comentarii.O lauda de pustan de clasa a 6-sea fara noima si fara documentare.Cum sa te lauzi tu cu KFC si cu Mc,Donalds sau Mall-urile existente? Pai dragilor astea ar fi in stare sa apara si in mediul rural daca ar fi vanzari si acolo.Ele nu au fost construite ca sa faca un oras civilizat ci doar pentru a aduce profituri de milioane patronilor lor.Mai sunt foarte multe de spus dar acum e tarziu si mi-e cam somn…ce bine…:))))

 • paduraru simona

  Sorry pentru lipsa majusculelor la numele judetelor si al tarii dar pur si simplu am scris asa cum se scrie pe net …fara NIMIC…Sa ma ierte macat TARA-ROMANIA…

 • Anonim

  Dn. Ovidiu Andrisan Stefan cel Mare s-a nascut in 1933 dupa Hristos la Borzesti (judetul Bacau).;)

  • Bogdan

   Locul nasterii l-ai mentionat corect. Dar, ce fain ca Stefan cel Mare a fost bun de catanie in cel de-al doilea razboi mondial. Am inteles de ce nu ne-au faramitat de tot marile puteri acum 70 de ani… We had Stefan with us! 🙂

 • Andrei

  Fain articolul. Pacat ca nu toti sesizeaza nota ironica in care e scris si incep sa-si afiseze niste orgolii provinciale destul de penibile de genul „Bacau e mai tare decat Botosani”. Nu ajungi nicaieri comparand capra cu oaia, pana la urma conteaza tu ce fel de om esti si cum te incadrezi in decor, nu decorul in sine. Daca esti idiot, poti trai si in New York, ca nu e ca si cum ai avea vreun merit ca existi in acea locatie. De obicei cei care traiesc in orase mari si au o cultura urbana formata, nu au porniri din astea de superioritate, pentru ca nu au timp de ele si orasul i-a educat altfel.

 • elena

  Dragilor, ati ajuns sa va jigniti plecand de la niste pareri personale ale unora sau altora. Fiecare are dreptul s aiba o parere si o perceptie personala, care, de cele mai multe ori, este influentata de caracterul unor oameni din aceste zone. Sunt pareri subiective.
  Referitor la Bucovina, este intradevar o zona distincta in peisajul romanesc, unde se vad efectele influentei faste ale austro-ungarilor asupra locurilor dar si a oamenilor. Nu intru in detalii, dar recomand tuturor sa viziteze zona pentru a se convinge ca mentalitatea e alta fata de restul romanilor, ca satele sunt altfel decat in restul tarii, ca respectul fata de traditii se pastreaza si azi si, nu in ultimul rand, ca sunt foarte harnici si curati (nu veti vedea curte nematurata in toata zona). Bucovinenii sunt oameni foarte primitori si darnici.
  Eu ii apreciez pentru felul lor de a fi si gasesc oarecum justificata mandria de a fi bucovinean. Desigur, nu contest faptul ca in toate zonele tarii gasim romani cu aceleasi calitati, dar aici parca e mai mare ponderea lor…

 • Irina

  Daca a mai fost pusa intrebarea asta si in alte comentarii, imi cer scuze ca o repet dar nu le-am citit pe toate. Ionut Andrisan, tu locuiesti in Suceava sau te-ai stabilit in alt oras?

 • Irina

  E ok ce ai scris tu in articolul asta, insa eu consider ca atunci cand vine vorba de orice oras se pleaca de la stereotipuri. Sunt niste lucruri care ar trebui stiute despre fiecare oras cum ar fi pozitionarea geografica sau o parte din istorie pentru a intelege mai bine populatia din locul respectiv. E o mentalitate des intalnita. Daca eu am vazut la stiri spunandu-se ca Moldova este cea mai saraca regiune, normal ca o sa zic si eu ca oamenii de acolo umbla in opinci( nu cred asta, am dat un exemplu), se spala la lighean sau mai stiu eu ce alte lucruri,pe care (sa fim seriosi), putini oameni le mai fac in tara noastra. Suntem obosnuiti sa judecam dupa extreme. Oricum, de unde am plecat… Sunt unii oameni care deschid gura si indruga verzi si uscate si te fac sa scrii astfel de articole. Sfatul meu pentru cei care judeca dupa stereotipuri este sa incerce sa acumuleze niste cunostinte minime de geografie si istorie. Mai sus te-am intrebat din ce oras esti pentru ca sunt curioasa… Daca te-ai mutat in alt oras cu studiile, de ce ai facut-o, daca Suceava e asa de minunat? Sunt suceveanca, imi place orasul meu dar mi se pare ca nu imi ofera prea multe sanse pentru viitor. Nu acuz, felicitari pentru articol, a avut mare rasunet, doar imi spun o parere si acum o cer si pe a ta.

  • ionut andrisan

   In Suceava e minunat, da si poate intr-o zi ma voi reintoarce acolo. Sa intrebi de ce am plecat in alta parte e ca si cum ai acuza un elev care povesteste cu drag despre liceul lui, ca l-a parasit si s-a dus la facultate.
   Desi oamenii sunt ok, orasul e fain, n-o sa-l pot compara niciodata cu Bucuresti, Cluj, Timisoara sau alte orase la nivel de oportunitati si posibilitati de dezvoltare personala, cariera etc. Pana la urma, nu cred ca ar fi normal sa-mi fi limitat oportunitatile din cauza istoriei orasului si a oamenilor faini de acolo. Viata e ceva mai complicata de atat. Cu toate astea, desi am plecat de acolo, Suceava a fost si va ramane mereu vechiul „acasa”.

   • Și eu

    În plus cei care pleacă la studii dar într-o zi se vor întoarce în Suceava (municipiu sau județ) demonstrează că vor să facă mai FRUMOASĂ imaginea Sucevei!

 • Un Dac

  1. asa si oltenii ce au fost un timp sub dominatie habsburgica ar trebui sa se considere germani sau cine stie ce alta natie:)) bucovina e doar o extensie a moldovei si atat; c-a fost odata inima… e doar trecut. sa nu uitam ca exista pe langa suceava o alta capitala a moldovei aici… Siret.
  2. in mare parte oamenii din orasul suceava isi sugruma voit accentul pentru a se apropia cat mai mult de ideal: SUCEAVA. cu toate asta, desi in treacat fiind, am auzit oamenii de la tara, din fosta provincie habsburgica pronuntand, cu accent un cuvant ce parea frate mai degraba cu susieava decat suceava.
  3. exista un oras intradevar. un fel de buda si pesta despartit de o dunare imaginara. intr-o parte parca inca domneste rigoarea, curatenia germana in cealalta parte mizeria, prostul gust, lumea a 3-a. burdujeni sau cum naiba-i spune. gandesc totusi, ca in toate orasele din romania e la fel.
  4. opinca nu se mai poarta decat pe scena la formatiile ce canta muzica populara, desi as’ fi privit cu admiratie de-as fi vazut un batran cu straie noi de sarbatoare populare, cu opinci in picioare. in schimb vazut-am oameni soiosi, alcoolici, badarani.etc
  5. nu poti pune egal intre suceava si botosani intradevar. cu toate astea cfr_ul va trateaza la fel:)) tin minte, cand urcam in tren sa merg la ploiesti, ori aiurea prin imprejurimi, intotdeauna acceleratul, rapidul de suceava avea juma’ din vagoane ce mergeau la botosani:D
  6. probabil din cauza asta sunt asa marete in talie:))
  7. nici suceveni nici clujeni nici bucuresteni. in mare parte sunt de etnie rroma cei care cersesc, fie ca sunt din suceava, cluj(desi aici e un semn de intrebare) ori bucuresti.
  8. gurile rele ar spune ca nu se face primavara cu o floare, fie chiar si doua, trei. cu toate astea, bucovinenii, in speta moldovenii sunt la fel de destepti ori prosti precum restul romanilor din tarisoara asta.
  9. bucovina poate fi un colt de rai pentru romanul traitor in bucuresti ori alte aglomerari urbane din tara ori aiurea, de’afara. nu orasul suceava da maiestrie si grandoare acelor locuri cu mall-urile, cluburile ori magazine de cumparat mancare gen kaufland, bila ori carrefour…. kfc and bla bla bla. din astea avem si noi, ba chiar si metrou :)) suceava ca judet are cea mai mare suprafata din tara impadurita. ca o rautate pe final spun ca nu omul sfinteste locul aici… ci taman invers:D

  • Irina

   Nu sustin ideea ca sucevenii ar avea sange mov din cauza dominatiei habsburgice si nici ca am fi superiori din cauza acestei perioade istorice, dar te rog… nu compara situatia olteniei (care a fost 21 de ani sub stapanire habsburgica) cu cea a bucovinei (care a fost aproape un secol si jumatate).

  • Bogdan

   Un dac… aberezi atat de mult incat nu am timp sa iti defalchez toate afirmatiile.Tu ca bucurestean evident nu sfintesti locul… (scuza-mi rautatea) dar un om harnic, riguros, cinstit si cu bun simt cred ca il sfinteste. Explicatia cu Burdujeniul e simpla: nu a fost niciodata parte din Bucovina. A fost o localitate de granita pe timpul dominatiei austriece. Abia in 1926 a devenit cartier al Sucevei. Comunistii l-au transformat mai mult intr-un cartier de muncitori si intr-o zona industriala. E penibil sa compari Oltenia cu Bucovina. Sau chiar Bucurestiul cu Bucovina. Dragilor, noi nu apelam la „vrajitori” cum o faceti voi. Nu suntem chiar pe aceeasi treapta si din cate stiu nici ardelenii, nici banatenii nu fac asta. Apoi, in zile de sarbatoare, in Bucovina rurala ca si in Maramuresul rural vei mai gasi oameni imbracati in port popular. Faza cu CFR nu reprezinta nimic dar are o explicatie: calea ferata e o cale de comunicatie si ca orice cale de comunicatie are rolul de a conecta oamenii 🙂 De prisos sa mai zic ca multi din sucevenii din municipiul Suceava au fost botosaneni ce au venit in Suceava pentru ca aveam o industrie puternica candva. Deci au rude in judetul vecin. Accentul nu se straduie nimeni sa si-l sugrume, cel putin nu pe teritoriul de bastina. Care e vrajeala ca aveti metrou? Ca tot va calcati in picioare in mijloacele de transport in comun (lucru care nu se intampla in Suceava sau in orice oras nu foarte mare din provincie) 🙂 Cum amintea cineva, haideti sa studiem ceva mai multa istorie si geografie si abia apoi sa trancanim. Mai sunt si alte aberatii de ale tale sau de-a altora care ar trebui lamurite dar cum ziceam nu am timp si nici nu stiu daca merita.
   P.S. Apropo de nickul tau, stii unde s-au refugiat barbatii daci care au supravietuit razboaielor daco-romane? Cu siguranta nu in Bucuresti. Daca ti-e lene sa cauti iti spun eu: in Moldova.

   • nimeni

    bravo:))))))))

   • dragos

    Ptr BOGDAN bai tata da tu chiar ai o fustrare ancestrala probabil esti vreun neam de migrator ramas ai in zona de pe vremea carpilor si costobocilor si incerci cu orice pret sa aperi o gogorita austro -ungara imperiala prin care se incerca inca din sec 17 sa se demonstreze ca bucovinenii sunt un neam aparte de restul moldovenilor si de aceea li se face un bine eliberindu-i de sub ocupatia moldovenilor.
    P.S.hai pe bune chiar barbatii daci supravetuitori s-au refugiat aici? femeile au ramas acolo sa le fecundeze soldatii romani si sa nasca poporul roman! si stramosii tai huni când au ajuns in zona ardealului au gasit o zona pustie doar cu oi ca doar barbatii daci erau refugiati aici la dacii liberi

 • Felix-Gabriel Lefter

  Respect! Ţi-ai asumat riscul să sară toţi pişcaţii în c.. ca pişcaţi în c…:) Probabil, ca rude ale canaliilor care l-au ucis pe Eminescu.

 • Mohi

  Ce prastia mea de Ipotesti vorbesti tu acolo ! Oamenii pot face confuzie intre originalul Ipotesti din BOTOSANI si o comuna din Sushiava, care a copiat barbar acest nume rezonant !

 • George Sauciuc

  doua variante in cazul unei intalniri: iti dau o bere sau iti rup o mana/picior :))

 • adina

  Iti trebuie putina inteligenta sa te prinzi ca e un fel de pamflet tot ce ai vrut tu sa scrii aici.Comentariile astea de 2 lei nici nu trebuie sa le bagi in seama. Bravo, ai tot repectul meu!

 • anonimus

  Se pare ca multa lume nu poate face diferenta reala intre judetele Suceava si Botosani. Teoretic au fost judete asemanatoare din minunata noastra Moldova. Insa anumite evenimente istorice pe care cred ca le stiti cu totii, au facut ca o parte din tara noastra sa ajunga sub ocupatia Imperiului Habsburgic. Este stiut de toti ca Ardealul si Banatul au fost si sunt cele mai dezvoltate zone ale Romaniei tocmai datorita influentelor care le-a avut asupra acestor zone ocupatia habsburgilor. Partea de nord a judetului Suceava a fost zona de granita a Imperului Habsburgic cu Moldova. De aici incep diferentele dintre suceveni si botoseneni,aceste influente se simt si sunt evidente atat din punct de vedere al dialectului vorbit cat si conceptional.Este pacat ca multi dintre cei care au lasat mesaje aici, au deviat discutiile si le-au dat o tenta agresiva. Ionut si-a exprimat o parere , are dreptate exista mari diferente intre suceveni si botoseneni insa parte cea mai prosta este ca indiferent de zona unde traim, fie ca este Moldova, Oltenia…Bucurestiul chiar, suntem egali si suferim la fel, intr-o tara in care nu avem viitor si nu avem siguranta zile de maine.

 • Angela

  Pentru toti cei care nu nu inteleg de ce bucovinenii (in special sucevenii) nu vor sa fie considerati moldoveni.
  Odata cu stabilirea la Suceava (de catre Petru Musat I ) a centrului statului feudal Moldova, a curtii si a resedintei principale a domnitorilor, evolutia orasului s-a identificat timp de cateva secole cu soarta tarii; zidurile, strazile, pietrele Sucevei au fost martorele unor pagini dense de istorie, de viata, de zbucium, de lupte, de infrangeri si biruinte, de deznadejde si de glorie. De aici au condus destinele Moldovei si Petru, si Roman, si Stefan Musat, si Alexandru cel Bun (1400-1432), si urmasii acestuia, si Bogdan al II-lea, si Stefan cel Mare (1457-1504) – cel mai slavit dintre vestitii Musatini – si Bogdan al III-lea, si Stefanita, si Petru Rares. Suceava le-a vazut chipul, le-a simtit pasii, le-a incorporat in fiinta si in istoria ei gandul si fapta.Statornicirea scaunului domnesc la Suceava a determinat masuri administrative, militare, edilitare, politice si culturale, dezvoltarea mestesugurilor si comertului, cresterea legaturilor Sucevei cu numeroase alte centre urbane romanesti si straine – toate cu numeroase si profunde implicatii in viata orasului.
  Fiind resedinta domnilor tarii si vama ei principala, Suceava a jucat un rol central in cadrul schimburilor comerciale ale Moldovei si a comertului de tranzit. Suceava aduna pe strazile sale, pe langa proprii negustori, comercianti din numeroase alte orase romanesti, precum si din marile centre ale Europei si orientului – negustori armeni, evrei, poloni, germani, italieni, greci, francezi, turci etc.
  Fiind, timp de peste doua veacuri, resedinta preferata a domnilor moldoveni, scaun de judecata, centru economic, politic, comercial, cultural si religios, orasul – numit in unele cronici ale timpului “Slavita Cetate de Scaun a Moldovei” – a ocupat, indeosebi in secolele XIV – XVI, un loc de prim-plan in istoria oraselor Moldovei.
  Din Suceava au fost emise hrisoave domnesti privind organizarea administrativa, juridica, fiscala, militara etc. De aici s-au luat importante hotarari in problema realizarii frontului antiotoman al tarilor romane, a incheierii aliantelor de natura diferita, a pregatirii si desfasurarii razboaielor pentru apararea tarii. Aici a elaborat Petru Musat tratatele de alianta cu Tara Romaneasca, cu Transilvania si Polonia. Din Suceava au plecat la 1396, in ajutorul lui Mircea cel Batran, primele osti moldovene impotriva otomanilor, iar in 1410 si 1422 Alexandru cel Bun a trimis de aici detasamente ale cavaleriei moldovene in spijinul Poloniei atacata de cavalerii teutoni.
  Dar apogeul stralucirii Sucevei a fost atins in vremea lui Stefan cel Mare, care a facut din tara sa un scut de nadejde al luptei pentru neatarnare, stavila impotriva expansiunii otomane, ce ameninta Europa.
  Urmasii lui Stefan cel Mare, Bogdan al III-lea, Stefanita Voda, dar mai ales Petru Rares, continuand politica inaintasilor sai, au cautat sa tina Suceava la nivelul dezvoltarii sale economice, artistice si culturale atins in vremea lui Stefan cel Mare.
  Din a doua jumatate a secolului al Xvi-lea rolul Sucevei ca resedinta domneasca incepe sa scada. Ilias Voda, fiul lui Petru Rares, sta mai mult la Iasi decat la Suceava, care in deceniile urmatoare trecea pe locul secundar, in timp ce Iasii devin tot mai frecvent resedinta preferata. Stefan Rares a voit chiar, se pare, sa zideasca o cetate la Iasi. Alexandru Lapusneanu emite mai multe documente de la Iasi decat de la vechea resedinta, Suceava. Nu exista insa o data precisa care sa marcheze mutarea resedintei domnesti de la Suceava la Iasi – incat, atunci cand, in a doua domnie a sa, Alexandru Lapusneanu primea de la Poarta porunca sa mute resedinta la Iasi in 1564, si sa darame cetatile, Iasii incepusera sa devina resedinta preferata a unor domni.
  Parasirea Sucevei de catre domni, dar mai ales desele razboaie turco-polone din a doua jumatate a secolului al XVII-lea afecteaza in mod deosebit nordul Moldovei si accelereaza procesul de decadere a orasului. Cetatea de Scaun este distrusa din porunca Portii otomane la inceputul ultimului sfert al veacului al XVII-lea, pentru a nu putea fi folosita de domnii ostili turcilor sau de catre armatele polone. In ultimul deceniu al secolului al XVII-lea polonii fortifica cu sant si val de aparare manastirea armeneasca Zamca, din partea nord-vestica a orasului, incercand astfel sa-si mentina cativa ani garnizoanele la Suceava. Evenimentele amintite au dus la imputinarea locuitorilor orasului si la distrugerea majoritatii constructiilor sale.
  Cand, in 1774, partea de nord a Moldovei este cotropita si anexata la Imperiul habsburgic, orasul Suceava intra intr-o noua etapa a evolutiei sale, foarte critica, mai ales in primele decenii de dupa instaurarea noii stapaniri. Autoritatile habsburgice, ca si numeroasele trupe imperiale stationate la Suceava si imprejurimi au fost primite cu vadita ostilitate si de suceveni, ca si de populatia romaneasca din celelalte localitati anexate. In 1777, cand Habsburgii au organizat o mascarada a depunerii juramantului de “credinta” fata de imperiu, silind populatia sa repete cuvintele unui text ticluit anume la Viena, langa Suceava, la Udeti, mai multi tarani, in frunte cu Popa Andrei, s-au ravratit, au refuzat sa jure fidelitate noii stapaniri si “inarmati cu furci, cu coase si topoare” au trecut granita proaspat stabilita, in Moldova.
  Nesocotirea limbii, obiceiurilor, vechilor traditii culturale, profanarea unor monumente istorice, dar mai ales cresterea fiscalitatii si obligatiilor, aducerea trupelor straine, actiunile de colonizare intreprinse de Habsburgi au avut si pentru Suceava consecinte dramatice. Comisia de delimitare a noilor frontiere, impuse arbitrar de catre Curtea din Viena, constata in anul 1785 ca, la sfarsitul secolului al XVIII-lea, in urma invaziilor straine si a jafurilor intreprinse in zona Sucevei, orasul trecea printr-o perioada de decadere si parasire, incat mai existau doar vreo 50 de case locuite. Documentul citat – pastrat in arhivele Casei memoriale a etnografului si folcloristului Simeon Florea Marian din Suceava – ne informeaza, in continuare, ca, in consecinta, Curtea din Viena a dat dispozitii ca “oricine sa-si aseze casa pe locurile pustii, pentru a face din nou orasul”. Aceasta dispozitie, privitoare la refacerea Sucevei pe calea colonizarii a fost mentinuta de austrieci in tot timpul administratiei militare
  Partea rapita de imperiali, nordul Moldovei, cu atat de bogate marturii ale istoriei si civilizatiei, a fost numita, in mod frecvent de catre noii stapani Bucovina. La inceput acest teritoriu a stat sub administratia militara, intre 1774-1786, apoi a fost incorporat la provincia Galitia, ca al 19-lea cerc administrativ al acesteia. Pentru Suceava, ca si pentru celelalte localitati anexate la imperiu, aceasta etapa a avut urmari dintre cele mai grave. Autoritatile habsburgice au incurajat procesul deznotionalizarii sub diferite forme, incurajand exodul unor grupuri de colonisti, din randul carora Curtea din Viena si-a creat elemente docile, servile, privilegiate, care au acaparat cele mai importante parghii ale vietii economice, politice, financiare etc. Actiunile protestatare ale romanilor impotriva stapanirii habsburgice au culminat cu revolutia de la 1848, in timpul careia Suceava a fost alaturi de Cernauti, Campulung Moldovenesc, Radauti, unul dintre centrele politice importante ale actiunilor revolutionare. Reprezentanti ai orasului Suceava au participat la adunarea populara din 20 mai 1848 de la Cernauti si la elaborarea programului Petitia tarii. La Suceava s-a constituit in primavara anului 1848 o garda nationala, in fruntea careia a fost ales carturarul Serafim Carusel, fost ofiter in armata napoleoniana, scriitor de cancelarie la biserica “Sf. Nicolae”. In garda nationala din Suceava, alaturi de romani au intrat si locuitori armeni din targ, constituindu-se doua companii care faceau instructie pe imasul Mirautilor si pe dealul Tatarasi. Cu acelasi prilej au avut loc framantari taranesti in satele din preajma Sucevei, incat autoritatile imperiale au trait acele zile cu “groaza de navala taranilor in oras”.
  In urma revolutiei de la 1848 din Bucovina, romanii din acest teritoriu au dobandit autonomia administrativa, o dieta provinciala, un statut propriu, un drapel si o stema pe care era reprezentat capul de bour al Moldovei. Introducerea limbii romane in scoli, infaptuirea reformei agrare au fost succese ale luptei nationale si sociale din Bucovina, care s-au rasfrant pozitiv si in istoria orasului Suceava. Dupa 1848, ducatul Bucovinei a fost impartit in doua tinuturi – tinutul fiind o forma administrativa traditionala, specifica Moldovei. Suceava a devenit capitala de tinut si in 1860 a capatat un gimnaziu, transformat ulterior in liceu. Aceasta reprezenta satisfacerea unuia dintre dezideratele formulate la 1848. Tinutul era condus de un parcalab sau ispravnic, iar orasul Suceava, capitala tinutului, cuprindea mai multe ocoale, conduse de namestnici. In fruntea orasului se afla un soltuz sau voit, ajutat de 12 pargari. Din 1868 Suceava a devenit capitala de judet, avand in frunte un prefect, conducerea orasului propriu-zis fiind incredintata unui primar.
  In timpul primului razboi mondial, sucevenii, alaturi de ceilalti romani aflati inca sub stapanire straina, si-au intensificat eforturile in vederea eliberarii si unirii lor cu patria mama. Fii ai meleagurilor sucevene au activat in comitetele “Pro Romania” din Italia, inca de la declansarea razboiului, refuzand sa lupte in unitatile imperiale habsburgice, trecand frontiera arbitrara impusa de Curtea din Viena si inrolandu-se in unitati romanesti in vederea sprijinirii efortului general al natiunii romane pentru incheierea procesului de formare a statului unitar roamn. In toamna anului 1918, ostasii suceveni reintorsi de pe front s-au constituit in garzi nationale si, cu sprijinul populatiei civile, au alungat autoritatile habsburgice din Suceava. Ca o incununare legitima a acestei lupte, reprezentantii orasului Suceava au votat, in cadrul Adunarii nationale a romanilor din Bucovina, la 27 noiembrie 1918, unirea Bucovinei cu Romania.
  Pentru cine poate citi printre randuri….felicitari!

  • Dorin Parasca

   Dupa ce am citit printre randuri, am ajuns la concluzia ca centrul statului feudal Moldova, a fost stabilit, de catre Petru Musat, la Suceava. Apoi, am mai citit (tot printre randuri) ca sunt unii oameni care pot sa te invarta pe 10 volume si tot nu-ti pot demonstra de ce in Suceava nu sunt moldoveni.

  • fasfafaf

   @Angela – Scurt si la obiect ! Cati dintre suceveni stiu polologhia pe care ai insirat-o aici ?? Sa fim seriosi – nici 1% !! DEci – nu asta e motivul pentru care sucevenii se cred ,,nemoldoveni”….sau speciali….
   Mi se pare absurd sa te lauzi, …si sa incerci sa iti arati superioritatea fata de vecinii de judet, avand la baza un fapt istoric de a fi fost ocupat de austrieci…..
   Chiar si autorul articolului da o replica ,,fortata” si ironica celor care ar subestima genele sucevenilor ,,sangele mov s-a transformat instantaneu in sange albastru austriac” – Poate fi si o ironie la adresa unor suceveni care abuzeaza de argumentul asta !! (parerea mea)

 • Catallinu

  Foarte bun articolul…cred ca toti cei din zona s-au distrat si regasit in multe din situatii, inclusiv eu. Am impresia ca doar restul tarii s-a atacat…si nu inteleg exact de ce? Ca cei de acolo isi zic bucovineni si nu moldoveni? Bine ma…daca va simtiti voi mai bine suntem moldoveni.
  Aia cu Susiava o stim cu totii…..la fel cum ma distrez de toti penibilii care incearca sa imite dulcele accent zonal si de fapt nu le iese…penibili.

 • Padureanu'

  Nu inteleg exact unde bati cu afirmatiile tale, doresti sa spui ca „cei din judetul Suceava” nu ar fi Romani, fiindca defapt i-s „Bucovineni” si ar trebui sa se desprinda de Romania, sau ce?

 • ok-tavia

  Bravo! mi-a placut la nebunie! sa traiesti! Suceava e orasul meu preferat !!

 • dorin

  interesanta discutie…eu m-am nascut si am copilarit in bucovina,de la varsta destul de „frageda” am ajuns in bucuresti.niciodata nu mi-a fost rusine cu originea mea.ce este deranjant insa,sau cel putin pe mine ma deranjeaza,este modul in care ii vad restu’ tarii pe moldoveni.de exemplu,se intampla sa merg cu mijlocul de transport prin oras(metrou sau ratb)si sa aud niste copii,limitati,agramati,lipsiti de orice urma de creier care au tot felul de texte,gen:”ba,esti moldovean?”sau „nu fi moldovean” sau „ba,e prosti moldovenii”.sunt sigur ca nu stiu ce orase sunt in moldova,ba unii baga si buzaul in moldova,ma rog…faza este ca moldovenii „nu e mai prosti” si nici „nu e mai destepti” ca restul tarii.va spun din proprie experinta,am calatorit mult in tara.peste tot gasesti si mere stricate,cum spunea cineva.cam atat.si tine ti minte:”MOLDOVENII NU E PROSTI”

 • ro co

  ‎”Sușiava” e cumva o enclava cu minti luminate? Ati baut cerneala si vi s-a colorat sangele? Nu exista zone fara lepre, iar Suceava e plina de ele…(valutisti, contarbandisti, comercianti de lemn furat din padurile tarii, comercianti de utilaje furate din Europa….).

 • rocos

  ‎”Sușiava” e cumva o enclava cu minti luminate? Ati baut cerneala si vi s-a colorat sangele? Nu exista zone fara lepre, iar Suceava e plina de ele…(valutisti, contarbandisti, comercianti de lemn furat din padurile tarii, comercianti de utilaje furate din Europa….).

 • dacapus

  ma copii , ma …..Moldova nu-i a noastra…:-))…e a dacilor 🙂

 • MIRELA

  …botosenenii, iesenii si vasluienii sunt cei mai prosti oameni pe care i-am intalnit vreodata: mandrii, betivani, multi barbati orgoliosi care isi bat femeile, si rai de gura, invidiosi, RAUTACIOSI, – pe cand – SUCEAVA, Neamt, Bacau, s.a -Galati sunt OOOPUSUL LOR…vb din mare mare experienta cu astfel de oameni..+++

 • Radu

  Ionut, am inteles articolul si m-am amuzat. Ti-ai asumat un risc,ai aruncat o pietricica in lac si ai
  declansat un tzunami. Daca si fraza cu „intelepciunea impartasita peste tot” este in aceeasi maniera e OK.
  Si eu ma mandresc. Nu are importanta cu ce. E trendy, nu ?
  Totusi vad ca apar si greseli in comentarii la capitolul „personalitati de frunte nascute in”.
  Consider de datoria mea sa amintesc locul corect de nastere a trei dintre „greii” invocati mai sus;
  Stefan cel mare – Borzesti , jud. Bacau
  George Enescu – Liveni , jud. Botosani (Liveni nu a facut parte din teritoriul anexat de austrieci).
  Nicolae Iorga – Botosani, jud. Botosani.
  Si inca ceva. Se face uneori o confuzie si anume „anexarea la Imperiul Austro -Ungar” ceea ce este complet gresit. Domnilor, monarhia bicefala austro-ungara nu exista in 1775, a aparut abia pe la mijlocul secolului urmator. In acel moment era Imperiul austriac.
  Deci nu-i mai faceti si pe unguri partasi la „binefacerile” primite in teritoriul anexat de austrieci.
  Si ei au fost anexati de aceeasi austrieci.
  In rest, sa auzim de bine.

 • corneliu furman

  „” Poate cel mai profund s-a imprimat apartenenta Bucovinei la Austria in planul valorilor si atitudinilor. Moldoveanul, caruia i s-au adaugat ucraineanul, evreul, armeanul si altii, obisnuit cu moravurile administratiei centrale de la Iasi si ale reprezentantelor acesteia in teritoriu, cu regulile si neregulile autoritatilor civile sau bisericesti, A FOST INCADRAT INTR-UN SISTEM DE TIP CENTRAL-EUROPEAN IN CARE COMPROMISURILE CU LEGEA SI CU INSTITUTIILE STATULUI NU ERAU, IN GENERAL, TOLERATE. DISCIPLINA, ONOAREA CUVANTULUI DAT, RESPECTAREA NORMELOR SOCIALE SI A OBLIGATIILOR CIVICE, SPIRITUL PARTICIPATIV SI GOSPODARESC S-AU NUMARAT PRINTRE VALORILE PE CARE AUSTRIECII AU INCERCAT SA LE TRANSFERE SI SA LE INOCULEZE IN MENTALUL COLECTIV AL POPULATIEI. In mare masura au reusit, marturie stau consemnarile de la sfarsitul sec al XIX lea…””
  din volumul ISTORIE SI IDENTITATE < Petru Bejinariu<2011

 • 6 lucruri urate despre Suceava | tzepometru

  […] citit aici un articol destul de smecher care a facut mare valva despre cat de minuntata e frumoasa noastra […]

 • Petru

  1.Mai trebuie sa inveti istorie si pe urma sa scrii ! Bucovina este un teritoriu moldovenesc, o subdiviziune actuala a unui principat traditional, Principatul Moldovei.
  2.Si in celelalte judete vecine Sucevei nu exista oameni care sa vorbeasca numai cu accent pronuntat moldovenesc (desi nu e nici o rusine si faci acceasi greseala pe care o fac unii din sud considerand ca e degradant sa vorbesti moldoveneste!)
  3.Mega-civilizat nu inseamna Metro, Carrefour, 2 Malluri, 2 McDonald’suri, KFC, aici dai dovada de tot atata inteligenta cat au si multi dintre americani.
  5.Comparatia dintre Botosani si Suceava in ceea ce priveste elitele di cultura, arta, stiinta evident ca e total in favoarea Botosaniului deci nu cred ca-ti convine nici sa dechizi gura darmite sa mai scoti asemenea ineptii!
  Later update-ul tau e inutil, dupa cum ii si zice numele, oricum ai vrut si tu sa zici ceva si ai si zis ca deh, orice om in tara asta are dreptul la o parere, dar daca taceai filozof ramaneai ! Prosti si destepti sunt pe oriunde, harnici si puturosi asisderea, civilizati si nesimtiti la fel…Faptul ca exista diferente nu-l contesta nimeni! Asta nu inseamna ca iti da dreptul sa jignesti sau cum zici tu sa ,,glumesti” !Din scrisul tau am sesizat doar un aer arogant, de superioritate cu pretentie de mucalit…

 • andrei

  Bai frate , invata sa scrii daca tot esti blogger!!!

  …PE CARE OAMENII DESTEPTI NU LE STIU…

 • Istvan Siatat

  Ai uitat monsieu sa mentionezi ca dupa habsburgi ne-au invadat dorohoienii si botosanenii. Majoritari acum in Bucovina sunt moldasinii. Prin Oltenia majoritari este tiganii (rromnii people). Din banat au fugit sasii si au ocupat oltenii. In concluzie viata-i trista, soarta-i naspa. Femeile de p`aci? Multe fitze, multa putoare, inteligenta derizorie la majoritatea dar mai noi observ ca se exceleaza in igiena intima si tzoale. Locuiesc in „Perla Bucovinei” Vatra Dornei de cand m-am nascut si inafara de asta am vazut si restul tarii si o buna parte a Europei. In rest, salarii mici, mai mici ca-n alte parti de parca-s intelesi. TOTI SUNTEM ROMANI asa ca sa n-o mai ardem aiurea. Care e roman si-l tine sa se bata cu pumnul in piept si sa nu-i fie rusine. Care-i tigan sa recunoasca, la fel si ceilalti, dupa cum se simt. A zis dacul din mine, cu ungurul si cu austriacul. Salut!

 • Rodi

  Felicitari pentru articol,foarte bine scris,mi-a placut mult ca am avut ocazia sa ii dau peste nas cu ghilimelel de rigoare directorului meu…..El are impresia ca daca suntem din Suceava suntem prostii,limitati mintal si alte expresi din asta . Bravo Ionut !!

 • Rodi

  Unele din remarcile care le fac in legatura cu noi cei din Suceava sunt hazli,altele deranjatoare,etc ,sunt unele pe care le suporti dar altele chiar deloc,de-a lungul celor 10 ani de cand sunt la Cluj am auzit cate-n luna si in stele…..dar mi-am sustinut sus si tare originea si ma mandresc.

 • Ionut29

  superb articol… pacat doar ca stimabilul Autor (care probabil e un cunoscator fin al subtilitatilor istorice si sociale din Romania) nu prea stie sa scrie foarte corect, iar asta se vede chiar din titlu (oamenii … nu le stie !!!!!!!!!).. si parca si „zi-ci” se scria legat…. oricum, noroc ca astfel de tineri cu idei mici si preconcepute au blogul lor, sa-si poata exprima frustrarile…

  • ionut andrisan

   Da. Si mai sunt unii care incep propozitia cu litera mica, atribuie grade de comparatie adverbelor fara grade de comparatie, citeaza cu punctuatie defectuoasa, folosesc puncte de suspensie fara numar, invatandu-i pe altii sa scrie si incercand ironii aparent subtile pentru altii mai saraci cu duhul. Multi citeste, putini intelege ideile mici…………..

 • Evident

  Personal, cei mai retardati si agramati oameni, i-am intalnit pe axa: Bucuresti-Ploiesti-Pitesti.
  Indiferent de situatie, trebuie sa recunoasteti: singura voastra calitate este locatia geografica si nici aia daca vine un cutremur de minim 7.

 • Andrei

  Felicitari Ionut…Mare adevar ai scris…Suceava este orasul ce mi-a intrat in suflet si acolo va ramane pe veci. Chiar daca nu e locul in care m-am nascut, e locul in care am petrecut cei mai frumosi 4 ani din viata mea. Mi-e dor de voi bucovinenilor! Mi-e dor si de oamenii din autobuz si de pensionarii ce joaca sah si table in Florea Vladimir…Salutari din partea mea! Andrei

 • Anonim

  8 lucruri pe care oamenii destepti nu „le stie”? Penibil la fel ca sucevenii

 • constantin.burda@yahoo.com

  va rog nu va mai intreceti in argumente pentru ca daca stii de ce esti pe pamant atunci locul in care vati nascut ati copilarit si poate va desfasurati activitatea in continuare este pentru tine cel mai frumos. de multe ori depinde din ce punct de vedere ochiul priveste anumite meleaguri asa le caracterizeaza
  . deci tu daca ai venit din bucuresti la suceava bineinteles caci o sa ai termeni de comparatie deoarece nu ai venit sa cauti ceva ce tiar placea si nu gasewsti la tine in cartier deoarce fiecare loc pe pamant are frumusetea si farmecul lui.
  uitativa si la cei saraci care nu au posibilitati de calatorie sa vada si alte meleaguri cum de multe ori sant mai fericiti si pentru ei este afant locul unde traiesc deoarece de multe ori le pare rau caci viata a trecut nu ca bine ca a trecut si nu mai are posibilitatea sa vada aceste locuri unde a trait.
  .

 • Bucovina rules !

  Felicitari pentru articol. Legat de comentarii, trebuia sa te astepti la o revarsare de frustrare din partea moldovenilor. Marea diferenta dintre moldoveni si bucovineni e ca noi, bucovinenii ne mandrim cu originile noastre pe cand ei se ascund ca sobolanii cand ii intreaba cineva de mama :)) Bucovina este considerata pe buna draptate una din cele mai frumoase regiuni din tara si nu numai pe cand vorbind de Botseni sau Iesi mai bine schimbam subiectul. Bucovina rules !

 • Nino

  La punctul 3 as mai adauga si lipsa de apa calda o luna vara 🙂

 • Cesonia

  Bucovina rules! genial raspuns. Sunt de acord cu tine.

 • Drops Vlad

  Opt lucruri despre Suceava pe care oamenii destepti nu le stiu *

 • Alex

  Eu sunt sucevean de vreo 33 de ani. Da, sunt Sucevean din Moldova (precum Stefan si toti Musatinii…). Eu nu imi aduc aminte ca Stefan, care intre noi fie vorba, e mandria sucevenilor, sa fi luptat pentru Bucovina. Articolele de acest gen nu isi au rostul. Doar prostii catalogheaza oamenii dupa zona din care provin. Si credeti-ma, inca nu s-a nascut un om suficient de destept pentru a convinge un prost ca e prost!
  Salutari din Moldova (precum Stefan si toti Musatinii).

 • Marius

  Felicitari Ionut pt articol! Bestial!Si ca sa le mai raspundem prietenilor nostri „iubitori” de bucovineni, cati (moldoveneni) care sunt bucovineni, sunt prin televiziuni, radiouri… etc,si ce lucruri inteligente si de calitate fac …spre exemplu niciodata Morar de la radio „Zu” nu va avea hazul lui Buzdugan si lista poate continua …

 • cosmin

  uau…..cati intelectuali in romania asta,asa de multi ca uitati si voi cum merge tara asta…in loc sa va certati de la o virgula un cuvant gresit ar fi mai bine sa privim cu adevarat cine suntem si unde am ajuns si sa incercam sa facem ceva pt noi si pt viitorul nostru….
  suntem nascuti in romania deci suntem romani,nascuti la suceava,craiova oradea,etc suntem romani

 • pink64

  luav ar dr***l de nebuni.plec in italia.ceao.

 • Roxana

  „pe care oamenii destepti nu le stie”?

 • Paula Pascan

  Deci : am ore bune de cand citesc tot ce s-o dezbatut aici ,si inca rad de nu mai pot.Ioane, imi pare teribil de rau ca nu am gasit postarea ta mai devreme .. :))))))))
  „Parerea mea” : (ca e la moda acum sa iti dai cu parerea despre orice,si oricine): sincer, cred ca nici tu nu te asteptai la asa o avalansa de comentarii,argumente pro si contra… si cred ca daca mai era OTV-u aveai sanse ffffoarte mari sa depasesti numarul de episoade ale elodiei.Daca ati cunoaste autorul (adica pe Ionut) cu siguranta nu interveneati cu atatea pareri ,argumente, dovezi..etc) si ii intelegeati ironia incepand de la titlu si continuand cu punctele 1.2.3……..si pana la Botosani. Mi-as dori ca fiecare din voi sa aveti macar o data ocazia sa il cunoasteti, si sa aveti macar 1 % doza lui de umor.(v-ar ajuta in viata) Pana atunci, eu zic ca cine are de priceput pricepe, cine are de inteles intelege,cine are de comentat,comenteaza.Fiecare cu Bucovina lui, fiecare cu neamu lui, fiecare cu ograda lui. Da tu Ioane ramai asa cum esti, de la noi gasca de aici tot acelasi lucru ai sa auzi ( ” ionut, da ce te-ai „maturizat”:)). Numai tu puteai sa razi de ” mucul” din sucul lui Ionut, ( ar fi tare un articol )) Pe restu va asteptam in Suceava la un suc, sau in Botosani ca nu ni rusine sa mergem pana acolo..in rest sanatate la toata lumea ca este de unde. Ioane, te asteptam sa revii pe meleagurile mioritice, si poate ne-om sincroniza si cu filmu ala la Iasi ( data viitoare ii dau voie lui Ionut sa mearga) =)))si poate daca avem dupa rau suceava si bucata de moldova , `om lua vorba ” de dincolo de prut” si o sa ajunge sa zicem : va salutam de dincolo de ” rau suceava” indiferent de care parte o fi moldova sau bucovina…Ionut, Paula si Sara.
  ps. Daca in suceava este si bucovina, si moldova…asta inseana ca avem dubla ” cetatenie”??:)))

 • daniel

  bucovineni:)) pai atunci plecati cu totii la ucraina ca acolo e bucovina noastra

 • alina22

  cam asa sta treaba la sugi tiava bei mananci si f..i degeaba. bocovineni ci accent moldovenesc

 • darius

  eu is din bucuresti si am fost in bt si sv .bt ca oras nota 10 fata de sv . ca oameni e jale sv aia nu stiu unde le e gara . am intrebat de o cofetarie nu stiau unde sa ma trimita cred ca au 2 in tot orasu .si casele nus chiar asa mari cu se Lauda ei is vai si amar . in schimb bt au strazile jale am crezut ca nu au primar. dar tot romani ramanem

 • Laura

  Citind articolul si o parte din comentarii am ajuns la urmatoarea concluzie: acest articol a fost scris datorita unor oameni din alte regiuni care se considera superiori sucevenilor si restului moldovei si care fac diverse comentarii la adresa noastra. Parerea mea este ca numai niste oameni lipsiti de educatie si limitati se rezuma la a face astfel de glumite. Multa lume uita faptul ca noi cu totii suntem romani, fie ca suntem moldoveni, olteni, ardeleni, bucuresteni, etc. In orice regiune a tarii se gasesc si oameni limitati si oameni destepti, deci faptul de a judeca omul fara sa-l cunosti si sa-l judeci doar dupa provenienta este ceva de nivel mediocru si nu poate fi privita decat ca o rautate din partea lor, rautate nascuta din frustrare si invidie. Eu consider ca tendinta de generalizare este o greseala, nu poti sa spui despre un om care provine din moldova ca e prost doar pentru faptul ca ai intalnit alti moldoveni pe care ii cataloghezi astfel, sau de oltence ca vorbesc mult si prost doar pentru ca ai auzit ca asa sunt ele de obicei. De aceea, ca sa ajungi sa privesti oamenii ca fiind deosebiti intre ei, depasind tendinta de generalizare, iti trebuie un anumit nivel de educatie. Astfel, consider ca aceste rautacisme cu privire la provenienta trebuie ignorate, ba mai mult, oamenii ce fac astfel de comantarii trebuie evitati, pentru ca ei nu sunt altceva decat rezultatul unei proaste educatii si nu fac altceva decat sa-ti scada respectul de sine. Fiecare om are drumul lui in viata si el insusi, mai bine ca oricine. stie ce poate si nu trebuie sa-si plece urechea la fiecare cuvant spus de altii. Sunt alte lucruri mult mai importante de luat in seama.

 • Buburuza

  Bună dragilor,
  Văd că s-au cam aprins spiritele. Sunt născută în Botoșani și am locuit în Botoșani până la 19 ani, apoi am urmat cursurile universitare la Suceava, iar acum locuiesc în Ardeal, Sibiu. Botoșani și Suceava îmi sunt la fel de drage pentru că reprezintă acasă și nu înțeleg de ce unii oameni se ceartă din cauza unor lucruri banale. Fiecare oraș din țara asta are farmecul lui aparte, fie că este un oraș mai sărac sau mai bogat din punct de vedere financiar, istoric ori cultural. Vă pup pe toți cei de acasă moldoveni ori bucovineni!

 • nati

  Eu nu inteleg de ce orice raspuns trebuie insotit de atatea insulte. Chiar nu se poate purta niste discutii in mod civilizat ? Asta i rautatea romanului, proasta crestere si incapacitatea de a aduce argumente fara sa se creada mai destept decat interlocutorii sai. De ce trebuie sa se simta cineva lezat si sa arunce cu pietre cand cineva ii aduce un contraargument. Nici unul nu le stie pe toate……si oricine poate invata de la oricine.

 • als26

  bravo! frumos articol!

 • doar un moldovean

  un singur lucru e clar pe timpu lui Unchiesu Fanica nu exista Bucovina ci doar Moldova cu capitala la Suceava

 • Andreea

  :)) Ce tare e articolul :)) Ce noroc pe capu’ meu ca m-a luat si pe mine un sucevean si acum nu mai sunt botosaneanca. Am si eu sange albastru acum. Si valoare :)) :> :>

 • moldovean ardelean si oltean

  cui **** mea ii pasa ce esti atata timp cat esti ROMAN ………tre sa fii tare frustrat sa te excluzi dintr-o categorie doar pentru ca sa nu te mai strige lumea moldovean sau cum ti-o zice..

 • Ralex

  In sfarsit!! Cineva care gandeste ca mine…daca ai stii cate crize fac eu in Bucuresti cand ii aud pe unii cu moldovenii lor cu tot….si cu cetatea lor de scaun….(ca toti spun acelasi lucru „cetatea lui Stefan e la voi in Suceava”) ….N-ai idee! ….de am zis ca voi purta mereu o harta de geografie la mine si o carte de istorie… Bravo!

 • io

  Sușiavaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :)))))))) te oftici??:)))))))))))

 • minervaizvernariu

  fiecare regiune a tarii are trimiteri spre glume mai mult sau mai putin izbutite . suntem toti romini mai mult sau mai putin . Suceava este un oras frumos cu oameni harnici si cu aspect arhitectonic frumos . am vizitat orasul si regiunea . am fost impresionata de frumusetea ei si de amabilitatea oamenilor .cit despre ce culoare are singele unora sau altora , nici o problema , e rosu si sper sanatos . glumele de prost gust se fac . adevarul se afla in in memoria si sufletul a acestei tari batuta mereu de vijeliile vremurilor .

 • Ionela - Catalina

  deci pentru unii, acri sunt strugurii… asa si cu Bucovina – Suceava… isi varsa frustrarile pe ce nu pot ajunge, inclusiv in comentariile aici :)))))))))) bravo pentru articol !

 • dorin parasca din Dorohoi

  Romanii se pot lua la cearta din orice. Daca nu au un motiv pentru cearta, se iau la bataie. Asta-i romania! Exact asta ne mai trebuie: sa vedem care-i mai tare, care-i mai moldovean, care-i mai bucovinean, mai bucurestean, mai pe ma-sa etc. Lasati-o dracului! Apucati-va de treaba si imaginati-va putin ce lume pregatiti pentru copii vostri!

  • Ionela - Catalina

   da exact, insa ideea e ca noi in loc sa invatam de acolo unde e mai frumos si mai bun, dam cu noroi. cine a scris articolul s-a izbit de multe astfel de situatii la adresa Sucevei/Bucovinei. s-apoi cand esti Bucovinean, e dovada de lasitate sa nu-ti aperi originile si pe cei care, ca tine, sunt luati in bataie de joc de niste inculti frustrati.
   cine, venind sa traiasca aici, a fost facut moldovean imputit sau oltean prost sau mai stiu eu cum, ca in alte zone ? NIMENI !!! etniile si ele, toate, traiesc in intelegere, religiile la fel… deci, e un exemplu de urmat, Bucovina, nu e pentru batjocura unora! sau Bucovina e buna doar sa ne laudam la turistii straini cu ea ? ei spun ca e Tirolul Romaniei. oare degeaba ???

 • Dorin Parasca

  Pot sa-mi dau seama ca Ionut nu vorbeste serios, dar uite ce valuri se pornesc dinspre cei mai multi. Recunosc ca, desi nu sunt bucovinean, as putea sa-l ,,lucrez” pe autor in aceeasi maniera, dar la ce bun? Cu-i foloseste? As putea, cel mult, sa-l invit la o cafea, la Dorohoi si sa-l intreb unde a fost capitala Moldovei, iar apoi, sa-i fac o favoare si sa-l las sa plateasca consumatia, dar…nu cred ca ar trebui sa escaladam ,,conflictul.” Ai grija,Ioane!!!

 • Ionela - Catalina

  hai sa ne amintim si de Cernauti, atunci… se vede treaba ca… restul Moldovei a ramas sa se mandreasca doar cu istoria pana la Stefan cel Mare… istoria a stat in loc pentru ei. in Bucovina a mers mai departe. in Botosani la tara e jale. majoritatea caselor sunt din lut si acoperite inca cu paie !!! pamantul e foarte bun pentru agricultura, si atunci de ce sunt saraci ? Iasul, la fel, a contat doar resedinta de judet, iar restul e dezastru. sa mai continui ? decat sa fim invidiosi, mai bine am invata…

 • prieten nevazut

  Opt lucruri despre Suceava pe care oamenii destepti nu le stie … prietene nestiut schimba titlul … fa si tu acordul corect … … oamenii nu le stiu (lucrurile) … nu de alta dar o sa dai apa la moara ca sunteti si analfabeti … numai bine … un moldovean din Moldova …

 • edelweiss

  titlul e pus dupa nivelul acelora care au probleme cu identificarea Bucovinei… ;))

 • munteanul

  eu stau cu niste suceveni in casa,care nu salută…sunt niste ciudati.
  frumoasa educatie,n-am ce zice…!
  laudarosi,puturosi si tupeisti,astia-s sucevenii cu care va laudati.

 • Ed

  Denumirea de „Bucovina” este doar pentru habsburgi si austro-ungari. Pentru noi romanii, se numeste „Tara de Sus- a Moldovei” vezi Stefan Cel Mare. ”
  Bucovina” este falsa denumire data de ocupantii, Imp. Habsburgic. Dupa ce au fost corupt un demnitar al Imp. Otoman. Domnul Moldovei Grigore lll Ghica, a fost ucis de otomani pt proteste impotriva anexarii in 12 oct 1777 la Iasi.
  „Corecti” din fire, Imp. Habsburgic, avea prevazut anual, arginti. Pt A CORUPE diversi demnitari straini, cum a fost in cazul Tarii de Sus a Moldovei, in cazul nostru un turc otoman.
  Suceava a fost capitala lui Stefan, iar el nu a spus: „Bucovina” nu-i a mea…..
  Mai trebuie spus ca „civilizatia” Imp. Habsburgic, dupa ce au daramat, cu tunurile lui Bucov (in sec 18), manastirile ortodoxe din Transilvania care nu treceau la noua religie inventata „greco-catolicismul”, in Tara de Sus, au inchis TOATE manastirile (unele transformate chiar in grajduri pt animale- Bogdana s.a.).
  Strainii, tot straini raman!

 • alexei

  bine ma ca esti tu destept si stii sa scrii corect. „Opt lucruri despre Suceava pe care oamenii destepti nu le stie” pe bune? vorbesti cu „este” ca la tara ce „ie” sub 50 sau ce?

 • dora

  am citit articolul, apoi am citit cele mai multe dintre comentarii. cred ca pot avea o opinie pertinenta, pentru ca eu sunt nascuta si crescuta in Oltenia (Gorj si Mehedinti), mama e din D.T. Severin, iar tatal meu e din Oradea, cu radacini in Tara Motilor. Dar, traiesc in Suceava. Asa ca va pot spune cu mana pe inima ca Bucovina este, intr-adevar, altfel decat restul tarii. oamenii sunt altfel, locurile au un farmec aparte, iar ospitalitatea de aici nu se compara cu nimic din ceea ce am intalnit in restul tarii. si sunt o impatimita a drumetiilor prin tara, deci am vazut multe.

  iar diferenta se vede foarte clar chiar intre satele din judet care au facut parte din imperiu si cele din fostul regat. in numai 4-5 km ai impresia ca ai trecut intr-o alta lume, mai putin ingrijita, cu oameni mai ciufuti si mai putin binevoitori, cu balarii la poarta si cu praful gros din drum etc., ceea ce in Bucovina reala nu intalnesti. Si ar mai fi multe de spus, extrase din experienta personala, dar nu e loc.

  si, pt. autor, o mica rectificare, dar de fapt, pentru luare la cunostinta publicului: Suceava are 2 gari, cu cladiri istorice, de peste 100 de ani, cu nume consacrate (Gara Itcani si Gara Burdujeni), asta ca sa nu o mai punem la socoteala si pe cea mai noua, Suceava Vest, adica Gara Scheia…

 • ivan cosmin

  Orice ai zice tu, tot moldovean ești! Vreți sa promovați Suceava dupa bunul plac al vostru. Daca e așa bine acolo, de ce ați plecat aproape toți prin străinătate si in București, de ne ați invadat de tot, nu mai putem sa respiram de moldoveni care țin cu dinții sa rămână in București, desi la ei curge mierea si laptele. Sa ne mai interesam si noi, ăștia din Bucuresti, poate ne mutam îi n Bucovina! :))) Lasati-ne in pace ca nu ne convingeți, chiar daca țineți neapărat. Moldoveanul tot moldovean rămâne, pe unde se duce e disperat sa câștige indiferent de mijloace, sa bârfească, invidios si frustrat, spre exemplu un moldovean la un loc de munca in București e ca un ghimpe. Susiava e Sioldova!

 • costica

  bai sunteti tari nu gluma sucevenilor mai ales cind va aud ca spuneti la vaca dinsa si la oii dinsele nam ce spune sunteti inteligenti nu gluma

 • Bantus Doru

  Apropo de faptul ca sucevenii ( nu bucovinenii, pentru ca cea mai mare parte din Bucovina se afla in Ucraina si este locuita acum in majoritate de ucraineni ) se mefiaza de botoseneni, cand Nicolae Manolescu ( Apolzan ), valcean prin nastere, a primit titlul de cetatean de onoare al municipiului Botosani, a declarat: „Daca judetul Botosani nu s-ar fi aflat in componenta Romaniei, istoria culturala a acestei tari s-ar fi oprit la pagina 5.” Sa nu stie oare sucevenii ca 46% din marile personalitati ale Romaniei, in frunte cu Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian, Antipa, Onicescu…, s-au nascut la Botosani? Mefierea sucevenilor fata de Botosani, de Moldova, de Vechiul Regat si chiar de Transilvania este specifica unei populatii mercantile si mancurte, o populatie de sfertodocti orgoliosi, care numai impilare si conflict au adus Romaniei. Nu era nici o nenorocire daca, la Marea Unire de la 1918, Bucovina ar fi ramas pe dinafara. O sa-mi spuneti de cele 3 capitale ale Moldovei, Baia, Siret si Suceava, de Mitropolia Moldovei infiintata la Radauti in 1381 si mutata la Biserica Mirauti din Suceava la 1401, mutata abia la 1652 la Iasi, de bisericile si manastirile cu pictura exterioara aflate pe lista patrimoniului universal material UNESCO, de Marul de Aur de la Manastirea Moldovita, acordat inca din 1975 de catre Asociatia Mondiala a Ziaristilor si Scriitorilor din Turism pentru cea mai frumoasa zona turistica din Europa. Si? De vreme ce ei, sucevenii, afirma ca ciozvarta lor de Bucovina nu apartine Moldovei lui Stefan ( apropo, nascut la Borzesti, Neamt ) si Romaniei, inseamna ca asa trebuia sa fie… Vreti sa va desprindeti de Romania si de Moldova de care va este rusine? Vreti sa reintregiti Bucovina cu capitala la Cernauti? Vret sa extindeti influienta asa numitei Mitropolii de Stil Vechi de la Slatioara asupra intregii Bucovine? Vreti sa va uniti cu Ucraina, care si asa mai are in componenta sa Maramuresul Istoric, cea mai mare parte din Bucovina, Tinutul Herta si Bugeacul? Drum bun! Noi romanii de mancurti si de vanduti nu avem nevoie!

 • Bantus Doru

  Uitandu-ma la vehementa si la ura cu care isi sustin sucevenii, banatenii si ardelenii superioritatea fata de fostul regat, la tonele de laturi pe care le varsa in capul regatenior, imi dau seama despre ce constructie subreda si artificiala este ceea ce patriotarzii gaunosi numesc Romania Mare. Daca este asa mare deranjul sa traiti in Romania, nu va tine nimeni cu de-a sila. Serbia, Ungaria si Ucraina va asteapta. Pana la urma si autodeterminarea ar fi pentru voi o solutie. Asa ca plecati! Nu ne mai otraviti sufletul! Au perfecta dreptate basarabenii sa nu doreasca unrea cu Romania. Stiu ei de ce…

 • VERA

  BUCOVINA E MOLDOVA! Diferenta asta care se face pe harta intre Moldova si Bucovina este o prostie, deoarece aceasta diferenta exista numai verbal si nu administrativ si nici cultural. Bucovina este o parte integrala din regiunea Moldovei; numele de Bucovina a fost aplicat pe cai superficiale de Imperiul Austriac dupa ce turcii le-au facut-o cadou. Bucovina nu este o regiune istorica din Romania, in sensul ca nu a existat vreodata ca stat independent, precum Oltenia (Wallachia Minor), Dobrogea etc. Bucovina face parte din Moldova. Eu nu contest ca nu trebuie specificat istoria Bucovinei, dar e o prostie si o eroare sa desparti Bucovina de Moldova. Doar in Bucovina (care facea parte de Tara de Sus) a fost descalecarea si tot in Bucovina au fost intemeiate primele doua capitale. Vreun copil muntean ar crede ca bucovinenii nu sunt moldoveni, iar asta ar fi o minciuna! Rog ca acest lucru sa fie specificat.

  • Istoria reala

   Cand a fost Oltenia stat independent, mare istoric?
   De la un istoric din Bucuresti: Bucovina reala inainte de a face parte din Moldova a facut parte si Din Croatia Alba, Rusia Kieveana si Principatul de Halici. Apoi a avut loc descalecarea.
   Daca vreti sa vedeti diferenta mergeti in Bucovina sau uitati-va pe Google Maps.
   Un sucevean bucovinean nu isi doreste niciodata sa stea in Regat, cu atat mai putin in locul acesta infect numit Bucuresti.

 • profesorul22

  Văleu, da ci prost ești, uăi sușievieni!

  • memenem

   Ca bine zici. Din cate stiu suceava a fost cundusa ani de zile de oameni din Botosani ca poate de asta se confunda. Orice botosanean are 2 MC Donaldsuri : unu la suceava unu la iasi. Acuma pe langa botosani, suceava nu are cultura e zero barat ca te bufneste si rasu sa zica merci de tinerii artisti si formatiile care au plecat din Suceava ca se ingropau acolo. La oras ma refer. Mandrie cat cuprinde : selgros auchan metro power – ne-am luat „Bucovina” inapoi

 • Bogdan Cozma

  Sucevenii, singurii oameni care o sa iti zica ca nu sunt moldoveni, cu un accent moldovenesc si eventual in fata Cetatii de scaun a lui Stefan cel Mare.
  Sunteti moldoveni, nu e nimic rusinos in asta!

 • red

  Bai,voi sunteti mai prosti ca aia din Buzau,care spun ca nu sunt moldoveni :)))

 • Mirabela

  „oamenii nu le stie”? Sau „oamenii nu le stiu”?. Cred ca ar trebui sa adaugi si un al 9-lea lucru in lista ta de lucruri nestiute 😐

 • memenem

  ce complexe de inferioritate. garantez ca in suceava sunt si oameni de calitate. putini. si nu astia care nici nu stiu sa scrie un titlu fara sa faca dezacorduri… oamenii stie… se stie… da na probabil o fi de la dominatia austro ungara :))))))

 • Individ Suspect

  Cred ca ai exagerat putin totusi, ca sa nu spun putin mai mult. Si eu sunt din Suceava si chiar nu cred ca se poate afirma totusi ca este un oras mega-civilizat, nici macar civilizat. Vorbim aici de un oras care s-a chinuit prin lupte seculare sa renoveze un cinematograf unde se simte inca aerul comunist si pentru care exista un management clar defectuos (asta daca exista vreo forma de management acolo). Vorbim despre un oras in care in loc sa se investeasca intr-un parc curat, mare, frumos, modern (chiar si la periferia periferiilor Sucevei tot ar fi ok), se risipesc bani grei pe pavele, pavele, si iar pavele…

  Nu cred ca civilizatia unui oras sta in numarul de mall-uri, supermarketuri, fast fooduri etc. Nu stiu cate persoane traiesc atat de bine in Suceava, intr-o economie nationala in care diferenta dintre nord-est si vest este uriasa. Salariile sunt mici in Suceava si oamenii sunt extrem de puturosi. Spun asta din perspectiva mea de fermier care a avut foarte multi oameni la munca. Le-am oferit masa, casa, carte de munca, salarii cu 20-30% peste cele practicate de concurenta din regiune, si tot au fost nemultumiti. Ba chiar mai mult, cand le-am oferit posibilitatea de a lucra in anumite zile libere in regim de ore suplimentare cu plata 250% au fost de-a dreptul revoltati.

  Pana una alta eu zic sa va uitati putin la Botosani, sa vedeti acolo evolutie. E curatenie, sunt parcuri, au si ei mall, cinematograf, distractii etc. Si mai nou vad ca vor sa faca si un complex-SPA foarte modern, ce in Suceava nu cred ca va exista prea curand. Dar la noi poate totusi mai pune domnul Lungu niste pavele. Ca asta era cea mai mare problema a Sucevei, faptul ca erau cateva flori plantate pe mijlocul drumului. Le-a scos si pe-alea si a pus pavele in loc…. no comment … traim in Romania …

 • virgilc

  Sucevenii nu construiesc case doar in Anglia si Germania, ci au contribuit simtitor la dezvoltarea multor orase din tara! De aici si dilema: Care e cel mai frumos oras al Moldovei? Brasov!

 • Catalin

  Eu sunt din Iasi. Uneori, fara sa vreau, din obisnuinta folosesc cuvinte ca „putin” sau „un pic”. Nu ma prefac ca alti moldoveni care folosesc incaltea neologisme, sa spunem. Mai nou, un vanzator mi-a spus cand l-am intrebat ceva, ca la noi in Moldova, preturile sunt altfel. Eu i-am spus ca sunt din Iasi, bunica din Malini, vorbesc bine gramatical cum si scriu, si nu sunt din Moldova, din Chisinau de exmplu. Dar nici fata de rus nu am, mi-a spus la plecare. El vorbind defapt cu cuvinte multe de gen „oleaca”, nu stie sa faca diferenta de accent. Dar toti suntem romani, mai putin el in creier. Dar cum o femeie araba la piata i-a spus unui om in varsta, ca de unde e, i-a tras-o original, ea locuind sau facand poate scoala in Iasi :
  „Sunt din Romania”.

 • Marian

  Hai sa va spun o poveste reala.
  Acum vreo 5 ani in urma, niste baieti din Vaslui au avut la nunta pe Cristi Nuca de la Iasi. Cristi Nuca este (sau era) un cantaret de manele (muzica favorita a romanilor, lol).
  La nunta, toate bune si frumoase. S a baut, s a mancat, s a aruncat cu bani (lol).
  Numai ca unii dintre invitati, dupa ce au baut cateva pahare, au inceput sa strige: „canta bai tigane” si „bravo tigane”. In fine, tot felul de complimente.
  S a terminat nunta, totul a fost bine, numai ca solistul s a simtit ofensat de remarcile amintite de mine mai sus.
  Dupa un an, un prieten de al mirelui i a spus acestuia: ” bai Sebi da stii ca anul asta fac nunta, nu vorbesti tu cu Cristi Nuca sa cante si la mine?”
  Au mers, s au intalnit cu Nuca si l au intrebat daca vrea sa cante la nunta la ri. Ala i a intrebat unde e nunta si mai multe detalii. Cand a auzit ca la nunta respectiva urma sa vina cam aceiasi invitati ca la nunta la care cantase el cu un an inajnte si de unde iesise cam sifonat, le a zis: „bai fratlor eu va spun sincer, nu va mai cant voua pentru ca ultima oara cand v am cantat, lumea s a imbatat si au inceput sa strige dupa mine „bai tiganule in sus, bai tiganule in jos, si nu mi ar fi fost ciuda daca era adevarat, dar de vreo 3 ani buni eu nu mai sunt tigan”.
  Sper ca ati inteles morala.

  • fasfafaf

   @Marian……pricep uneori lucruri complicate – lol 😉 …..De aia cred ca ar trebui sa fii mai explicit….
   ,, de 3 ani eu nu mai sunt tigan”….??? Wtf ?? Si-a facut operatie estetica ??….si s-a transformat in german ???
   Si-a luat alta cetatenie…..?
   Sau asta e esenta glumei ??

 • Lucian Mustaţă

  Jos pălăria!
  Semnează unu’ din Bot’șăni :).

 • Liviu M

  Ionut, ai rescris cumva asticolul si pe 7est? Seamana prea mult ca sa nu fie macar un mini-plagiat.
  Vezi https://www.7est.ro/ultima-ora/item/206980-8-lucruri-despre-suceava-ce-trebuie-luate-in-vedere.html
  Asta asa ca am dat din intamplare peste articolul din 7est si mi-am adus aminte de ce-ai scris tu aici vreo 5 ani in urma. Aici e mai fain scris, acolo e prea scortos. si isi pierde tot hazul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: