Titlu de iarnă

E ora unu. Aproape. De fapt când scriu cuvintele astea e abia 12, însă sigur îmi va lua cel puțin o oră până le voi scoate la capăt.  Oamenii talentați învață să-și citească bine poezia din suflet și n-au nevoie să se chinuie mult cu propozițiile. Oamenii lipsiți de talent, așa ca noi, trebuie să scrie o dată, și încă o dată, și încă o dată, apoi să șteargă, să mai revină după trei zile asupra cuvintelor, pentru ca la final să-și dea seama că au scris poezia greșită. O publicăm, însă știm că e o minciună.

Anul trecut m-am îndrăgostit doar o dată. Am avut câteva ambiții sentimentale, însă de îndrăgostit, doar o dată, spre final. Dar deja știți asta. Doar am scris o poezie săptămâna trecută. Sau acum două săptămâni. De fapt nici nu mai știu când. Oricum, e evident, nu?

Zăpada de afară e fantastică. Televizorul încearcă să ne fure bucuria cu știrile lui îmbibate cu un iz apocaliptic despre șosele blocate, trafic, haos, pe când nu-i deloc așa. Zăpada e fantastică. E un alb pur care îmbracă griul monoton al orașului, ține mașinile în parcare și mai acoperă din praful și mizeria cu care ne-am obișnuit. Creează parcă o lume aparte a unei libertăți neobișnuite.  Șase luni pe an aș putea trăi așa. Șase luni.

Totuși nu-i genul ăla de sentiment cu fluturași în stomac, cu primul și ultimul gând, cu speranța care creează oscilații bruște între extaz și disperare. Nu e nici măcar ceva platonic unde sufletele se conectează și dansează împreună. Eul nu poate exista în imaginea asta. Eul ar tulbura perfecțiunea iar speranța ar umaniza desăvârșitul. E mai mult un gen de adorație, un tablou în care ea e un fulg de zăpadă coborât dintr-un rai nefamiliarizat cu acest eu gri și mizer.

E doar un fulg rătăcit care se va topi cu trei luni mai devreme, pe 13 martie într-o palmă rece și aspră.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: