Inconștiența

Ultima și una din cele mai pronunțate obsesii în materie de concept e legată de adevăr. N-am reușit nici măcar să zgârii puțin din scoarța conceptului și am devenit complet irascibil față de fățărnicie, față de minciună și chiar față de politețea aia exagerată de atâtea ori.

Cea mai frecventă formă a minciunii cred ca e inconștiența; inconștiența față de limitele și greșelile* păcatele proprii. Justificarea permanentă a acțiunilor și a inacțiunilor, nerecunoașterea în fața oamenilor a unui caracter păcătos al unor comportamente proprii, atitudinea defensivă față de ceilalți și față de noi înșine și căutarea permanentă a conturării unui bine de multe ori inexistent vizavi de atitudinile noastre sunt semnale clare ale minciunii. Minciuna duce la dualism, irealități inconștiente, narcisism și cel mai grav – la blocarea oportunității de reconciliere.

Până la urmă răul e rău și nerecunoașterea lui e un rău mare.

Opusul acestui comportament se vede la oamenii despre care se spune că sunt cu picioarele pe pământ. Principala caracteristică a acestor oameni e conștiența de sine, e recunoașterea limitelor și a păcatelor proprii și trăirea în armonie cu un sine real, în niciun caz cu unul închipuit.

Lupta cu aceste limite și păcate e indiscutabil necesară, însă dacă te lupți cu ceea ce nu cunoști, cum poți spera să câștigi?

*În limba română cuvântul greșeală subînțelege lipsa unei rea voințe, lipsa intenției. În limba engleză există – mistake – traducerea exactă a greșelii – și wrong – care arată o nedreptate, o răutate, o acțiune conștient rea.  A fi rău nu e ceva greșit, e ceva voit, intenționat, e un păcat cu voia. A urî, a răspunde cu rău la rău, a vorbi malițios despre cineva, a descuraja și a critica distructiv nu sunt greșeli – sunt păcate voite oricâtă justețe le-ar conferi contextul.  


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: