Povestea cu camataria

Ma gandeam ieri la posibilitatea  unei afaceri in mica si modesta noastra tarisoara.  M-am uitat peste niste conditii de finantare cu fonduri europene, apoi peste posibilitate de co-finantare de la banca, apoi peste proiecte de afaceri pornite de altii, modul in care s-au dezvoltat, apoi putin peste legislatie sa vad cam ce presupune toata treaba asta.

Nu, nu ma apuc de afaceri deocamdata. Eram curios pentru ca ma intrebam si eu ca tot omul de ce avem putini investitori, de ce atatea falimente, de ce nu se folosesc banii pentru proiecte europene si normal, am ajuns la o concluzie.

Mi-am amintit de vremea din liceu cand, pe langa slujba de elev, si cea de dupa  programul de la scoala, de electrician, am profitat de o situatie din scoala sa fac niste „extra-cash” si acolo.  La noi in clasa se juca foarte mult barbut.  Bine, se mai jucau si alte jocuri, insa barbutul era in trend. Se adunau baieti din multe clase si veneau cu banii de covrig sa-i bage la barbut in speranta ca se vor imbogati peste pauza.  Eu nu jucam in general, insa asistam la jocuri. Am observat la un moment dat ca pentru ca unii sa castige, trebuie sa piarda altii, iar in general cineva renunta cand ramane fara bani. Eu, dragul de mine, mi-am deschis camatarie.  Asa ca, baietii care ramaneau fara bani veneau la mine sa imprumute bani. La inceput eram baiat de treaba si imprumutam asa, fara nici un comision. Apoi, cand mi-a venit mintea la cap si am vazut cum se imbogatesc unii pe banii mei, mi-am facut comisionul – 10% daca imi primeam banii in aceeasi zi, sau 20% daca primeam banii urmatoarea zi.  Ajungeam la castiguri constante, zilnice de 30-50 de lei doar din comisioanele astea.  Nu-mi amintesc sa fi luat vreo teapa, sa nu fi primit bani de la cineva inapoi si vreme de cateva luni invarteam cateva sute de lei in fiecare zi.

Dupa aia am venit in Bucuresti si s-a terminat era banilor multi.


7 responses to “Povestea cu camataria

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: