Na.. zici ca vrei avocatura?

Si acum, pentru ca pot, sa ma razbun pe Ruben!

Aseara am avut o diferenta de opinie privitor la meseria asta de avocat. Amandoi studenti la drept, ne dam si noi cu parerea, ca mai mult nu prea putem face pana nu terminam facultatea.

Ruben sustinea urmatoarele: – un avocat trebuie sa stie sa minta. Nu neaparat sa minta, insa intotdeauna trebuie sa caute circumstante atenuante, lucruri care sa convinga judecatorul ca de fapt ilegalitatea comisa nu e chiar asa de grava, iar daca nu are aceste circumstante, trebuie sa le inventeze pentru ca meseria lui e in a incerca sa scoata din belea infractorul.  Cu meseria asta de avocat nu prea se impaca etica pentru ca pe langa faptul ca trebui sa minti intr-un mod subtil, trebuie sa iei apararea criminalilor, oamenilor care de fapt merita sa fie inchisi.

Eu sustineam urmatoarele: – nu exista meserie care sa te oblige sa minti. Ceea ce faci e alegerea ta. Rolul unui avocat nu e sa minta, nu e sa caute circumstante atenuante, nu e sa inventeze nimic. Rolul avocatului e sa prezinte adevarul din perspectiva celui care a comis infractiunea.  In practica, e drept ca se apeleaza la tot felul de smecherii si avocatii ajung sa fie identificati cu minciuna si imoralitatea. Insa cred ca astea sunt prejudecati.  Eu nu cred ca meseria de avocat e una imorala, ci asa cum victima are dreptul la o opinie privind fapta comisa asupra lui, la fel are si inculpatul dreptul la aparare. Nu e nici rolul avocatului nici al procurorului sa dea verdicte, sa bage sau sa scoata de la inchisoare pe infractor. Treaba judecatorului e sa cantareasca lucrurile si sa dea un verdict.    Moralitatea tine de caracterul omului nu de meseria pe care o practica.

Discutia a fost ceva mai lunga, argumentele au fost multe, Ruben s-a enervat ca am apelat la profiluri psihologice, n-a vrut sa recunoasca faptul ca judecarea unei fapte, a unui om,  nu trebuie luata doar din punct de vedere legal ci si din punct de vedere psihologic. Eu m-am enervat ca ma contrazicea si ca nu era de acord cu mine.

Ee, ne mai contrazicem noi, dar nu cu rautate, ca de.. mancam din aceeasi oala.

Oricum, eu tot pe-a mea o tin.  :))


5 responses to “Na.. zici ca vrei avocatura?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: